Barcelona

Montilla i Mas no arriben a cap acord ferm en infraestructures i finançament

José Montilla i Artur Mas, s'han reunit per tercera vegada en aquesta legislatura. El resultat: posicions allunyades. Durant la trobada, CiU ha plantejat els reptes en les infraestructures i el finançament: Artur Mas reclama la presència dels convergents en la comissió que negociarà amb l'estat el sistema de finançament. Per la seva banda, el president ha reclamat a Mas que se sumi al Pacte per l'Habitatge, però el líder de CiU ha dit que el manteniment del lloguer forçós ho fa impossible. Montilla també li ha demanat deixar al marge el finançament i el desenvolupament de l'Estatut durant el període electoral. Artur Mas s'ha mostrat pessimista sobre les negociacions pendents.

Actualitzat

Mas ha comparegut davant els mitjans per explicar el seu punt de vista sobre els temes tractats. Tot i el seu discurs conciliador, ha hagut de reconèixer que la trobada no donarà fruits immediats.

Sobre la llei del dret a l'habitatge, el dirigent de CiU ha reiterat un cop més la seva posició contrària al lloguer forçós. Tot i la coincidència en alguns punts, que, segons diu, han estat aportacions del seu partit, la federació nacionalista continua sense donar suport al pacte de l'habitatge, perquè no comparteix "l'obsessió del govern de mantenir el lloguer forçós".

El finançament ha estat un tema clau de la trobada, però tampoc n'ha sortit cap acord. El líder de CiU ha expressat la voluntat del seu partit de col·laborar en l'acord, però avisa que cada cop queda menys temps. El finançament inclòs en l'Estatut s'ha d'aprovar abans del 9 d'agost i Mas recorda que abans hi ha tres mesos amb tota l'atenció posada en les eleccions. Tot i això, aposta per arribar a acords, encara que s'estigui en precampanya, i proposa una cimera de tots els partits polítics catalans per obtenir una pacte de país.

Montilla no comparteix aquest punt i tampoc no dóna la raó als nacionalistes sobre la necessitat que CiU participi en la comissió bilateral Estat-Generalitat pel finançament. Un cop més, el president català ha rebutjat la presència de la federació, però, segons Mas, no ha tancat la porta del tot. Convergència assegura que continuarà insistint-hi i, a més, demana que la comissió sigui de tu a tu amb l'Estat i no inclogui altres autonomies. Mas assegura que cal negociar amb el govern que surti de les urnes.

Infraestructures ha esta el punt on més sintonia hi ha hagut. Mas s'ha mostrat optimista, perquè el govern no tanca la porta a un gran pacte sobre el tema. Tot i això, de moment només s'ha limitat a presentar a Montilla les condicions que posa la federació per començar a parlar. Mas ha marcat cinc grans prioritats.

En primer lloc, demana la millora del subministrament elèctric perquè no hi hagi més apagades com la de Barcelona. Ha parlat també del subministrament d'aigua i ha apostat pel transvasament del Roine per posar fi a la sequera. En matèria de transports, ha tocat els tres grans eixos: avions, trens i vehicles. CiU demana el traspàs de gestió de tots els aeroports de catalans i de rodalies, regionals i l'alta velocitat. A més, condiciona un pacte a un quart cinturó "ben fet" i a desenvolupar les vies de comunicació del país, amb un especial esforç en el tema de peatges.

Mas també ha estat crític amb el govern en el tema infraestructures. El líder convergent ha recordat els retards d'un any del túnel de Bracons i l'Eix del Llobregat i ha carregat contra l'eliminació de la línia 12 del metro. Per això, reclama que si s'arriba a un pacte sigui a llarg termini i no depengui dels governs que hi hagi en un futur.

La Generalitat aposta per un gran pacte nacional

Per part del govern, l'encarregat de passar revista a la trobada ha estat el vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira. La Generalitat ha encetat amb Mas la ronda de contactes amb la resta de partits. La idea és anar treballant en el primer document base que ha redactat el govern per aconseguir acords pel proper any polític.

Carod ha reconegut que es tracta d'un procés lent, especialment en aquests primers mesos, que coincideix amb les eleccions generals espanyoles. El govern de la Generalitat creu que cal ajornar les qüestions com el nou sistema de finançament o la consecució del pacte nacional d'infraestructures fins després de les eleccions generals, cosa que ha suscitat les queixes del president de CiU, Artur Mas. Tot i això, Carod ha explicat que Montilla ha transmès a l'oposició la intenció d'aconseguir un gran acord nacional d'infraestructures. Sobre l'habitatge, el vicepresident ha explicat que ja es veia a venir que les posicions no variessin, perquè la llei ja ha estat aprovada i no hi ha manera de variar els punts de vista.

Pel que fa al finançament, Carod ha reconegut que la Generalitat no creu que CiU hagi de participar en la comissió amb l'Estat, perquè considera que es tracta d'un tema de país. Tot i això, Montilla ha traslladat la seva petició perquè la federació nacionalista doni suport al govern en la negociació i no es caigui en partidismes.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut