Brussel·les

La Unió Europea amplia el Tractat Schengen a vuit països de l'est i Malta

Viatjar de Tallin a Lisboa sense passaport ja és possible. La Unió Europea ha ampliat l'anomenat Espai Schengen, que és on poden circular lliurement els ciutadans europeus. Als 15 països que ja en formen part, s'hi han afegit Estònia, Letònia, Lituània, la República Txeca, Hongria, Malta, Polònia, Eslovàquia i Eslovènia. La Comissió Europea ha destacat que l'ampliació és "el símbol d'una Europa unida i posa de manifest el dret fonamental dels ciutadans europeus a la lliure circulació".

Actualitzat

Creix l'Europa sense fronteres amb l'eliminació de barreres. Des d'aquesta mitjanit, l'Espai Schengen, el de lliure circulació, té nou membres més, tots de l'Europa de l'est. 

Fins ara, l'Europa de Schengen agrupava tretze països de la Unió Europea i dos de fora: Noruega i Islàndia. Ara se n'hi incorporen nou més, tots excepte la petita Malta, provinents de l'Europa de l'Est. El resultat és un espai sense fronteres de 3,6 milions de quilòmetres quadrats i més de 400 milions de ciutadans. Només en queden fora el Regne Unit, Irlanda, Xipre, Romania i Bulgaria. L'estat espanyol forma part de l'Espai Schengen des del 1991.

Ara, les fronteres exteriors d'alguns passen a ser també les fronteres exteriors de tota la resta. Per això, els 24 països membres comparteixen una mateixa base de dades amb el nom de criminals i sospitosos i les matrícules dels cotxes robats per evitar que la llibertat de circulació no acabi beneficiant la llibertat dels criminals.

Comerç i seguretat

L'ampliació satisfà el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso que afirma que s'han "abolit els controls fronterers, obstacles artificials a la pau, la llibertat i la unitat d'Europa" i alhora s'han creat "més condicions de seguretat".

L'executiu comunitari espera que aquest pas suposi un creixement del turisme a la zona i tingui repercussions positives en les infraestructures. L'exemple que ha posat és el de les ciutats de Salzburg i Berchtesgaden, a Àustria i Alemanya. "Els ciutadans es beneficien diàriament de la infraestructura existent a cada banda: un gran centre comercials al cantó austríac i un gran centre de salut i esportiu al cantó alemany".

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut