Barcelona

Les clíniques especialitzades i col·lectius de dones demanen l'avortament lliure i gratuït

Les clíniques especialitzades en avortaments i diversos col·lectius de dones han reclamat que es pugui avortar de manera lliure i gratuïta fins a les 24 setmanes de gestació. Representants d'aquestes associacions han comparegut en una roda de premsa per denunciar que són víctimes d'una persecució policial i judicial i que es crea tanta confusió que les dones que volen interrompre l'embaràs no saben si estan cometent un delicte. Mentrestant, la consellera de Salut, Marina Geli, ha demanat confiança en els metges, ha advertit que no es pot generalitzar i que la majoria de professionals mèdics actuen correctament.

Actualitzat
La portaveu de Dones per la Salut, Carmen Catalán, ha qualificat de "feixista" l'actuació policial i judicial contra la suposada xarxa d'avortaments il·legals a Barcelona. També ha considerat que la justícia no ha estat "ni justa ni equitativa" perquè, segons diu, no es dóna el mateix tracte a aquests metges que als cirurgians estètics que practiquen operacions que acaben amb la mort de les pacients.

Entre els col·lectius que s'han mobilitzat hi ha també l'Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears. La seva presidenta, María Ferrero, ha demanat que es despenalitzi l'avortament perquè el personal mèdic que en practica està fent una tasca "sociosanitària".

Les entitats creuen que la situació actual és idèntica a la dels anys 80 i han vist "molt greu" que, després de 22 anys, la ciutadania continuï sense conèixer la llei. Si s'aprovés la petició que es pugui avortar fins a les 24 setmanes de manera lliure, la normativa espanyola s'equipararia amb l'holandesa. A partir d'aquest termini, la decisió dependria del metge i l'única excepció serien les malformacions del fetus, que no tindrien límit.

Actualment la llei permet avortar fins a les 12 setmanes en cas de violació, fins a les 22 quan hi ha la malformació del fetus i sense termini determinat quan hi ha malaltia física o psíquica de la mare.

També ha parlat sobre la polèmica la consellera de Salut, Marina Geli, que ha defensat la tasca dels professionals que treballen a les clíniques d'interrupció de l'embaràs. Geli ha explicat que la Generalitat fa un "control rigorós" de les actuacions dels centres, ha advertit que no es pot generalitzar i que "no està bé que se'n qüestioni la feina, i més quan hi ha 21.000 dones a Catalunya" que demanen els seus serveis. 

D'altra banda, els dos psiquiatres acusats de falsejar informes per justificar avortaments en diverses clíniques de Barcelona ja han ingressat a la presó Model de la capital catalana. Els altres cinc arrestats estan en llibertat provisional.

Anar al contingut