Londres

Descobreixen l'últim parent de la balena que va fer vida terrestre

Ja se sabia que les balenes havien anat a parar al mar fugint dels depredadors, però no quin havia estat l'últim parent que havia fet "vida terrestre", abans de submergir-se a les aigües per no tornar a trepitjar terra. Això és el que han descobert investigadors nord-americans i indis. Es tracta de l'"Indohyus", l'últim en la línia evolutiva dels parents terrestres dels cetacis, que data fa uns 48 milions d'anys. L'animal s'assembla a les balenes en el crani i les orelles, però no en les extremitats, perquè no té peülles. Ja se sap una mica més, doncs, del misteriós passat dels mamífers aquàtics i, especialment, de les balenes.

Actualitzat
Els autors d'aquest estudi sobre la línia evolutiva de les balenes, publicat en l'últim número de la revista científica "Nature", expliquen que fins ara se sabia que els artiodàctils, mamífers ungulats les extremitats dels quals acaben amb un nombre parell de dits, tenien algun tipus de parentesc amb les balenes, però no s'havia trobat cap exemplar morfològicament semblant als cetacis.

"A diferència dels altres artiodàctils, l'"Indohyus raoellidae" és similar a les balenes en l'estructura de les orelles i els premolars, en la densitat dels ossos dels seus membres i en la composició de les dents", han explicat els investigadors, que han aconseguit revelar una de les incògnites de la comunitat científica, que havia arribat a apuntar, fins i tot, que els hipopòtams eren parents propers dels cetacis, és a dir, les balenes, els dofins i les marsopes.

"Creiem que els 'Indohyus' i els seus avantpassats s'amagaven dels depredadors a l'aigua, però no havíem trobat ens llaços genealògics propers entre l''Indohyus' i l'hipopòtam", afirmen. "Tot i això -afegeixen- el vincle entre les balenes i els hipopòtams és molt fort". Els científics, però, neguen la possibilitat que aquests últims, amb 15 milions d'anys d'antiguitat, siguin avantpassats de les balenes, que tenen 50 milions d'anys a l'esquena.

El passat terrestre de les balenes es coneixia des de l'època de la teoria evolutiva de Charles Darwin, però en els últims quinze anys la troballa de restes fòssils ha permès fer importants avenços per determinar aquest pas de la terra a l'aigua.
Anar al contingut