Madrid

El Congrés vota a favor de mantenir el cànon digital

El polèmic cànon digital tornava avui al Congrés en forma d'esmena a la llei que inclou l'aplicació d'aquest impost. Una esmena que va ser aprovada la setmana passada al Senat amb els vots "per error" del PP, i que pretenia eliminar aquesta taxa en el termini d'un any. Doncs finalment, i amb els populars votant en contra del que el seu grup defensava a la Cambra Alta, el cànon digital tocarà la butxaca dels consumidors gràcies als vots del PSOE, CiU, EU i la Chunta. El cànon digital és una taxa que se suma a tots els suports que permeten reproduir, gravar o emmagatzemar informació amb drets de la propietat intel·lectual, com per exemple la música.

Actualitzat

La llei de foment a la societat de la informació ha arribat aquest dijous a la Cambra Baixa, amb el cànon digital de protagonista després que la setmana passada el Senat hi va introduir una esmena que preveu eliminar aquesta taxa en el termini d'un any. En concret, l'esmena, promoguda pel senador de l'Entesa, Jordi Guillot, demanava al govern que modifiqués l'article 25 de la llei de la propietat intel·lectual en un any i demanava una fórmula alternativa al cànon que també protegeixi els drets d'autor.

Els vots del PSOE, CiU, EU i la Chunta Aragonesista han rebutjat l'esmena i permetran que el cànon digital prosperi. Per la seva banda, el PP hi ha votat en contra després d'haver canviat el seu discurs des de la votació al Senat. Els populars han declarat que la mesura és "antiquada".


Com afectarà els preus?

El debat del cànon digital al Congrés ha arribat dos dies després que els ministeris de Cultura i d'Indústria van arribar, finalment, a un acord sobre el cànon digital, després de gairebé un any. Per ordre ministerial, proposen que els MP3 i els MP4 estiguin gravats amb 3,5 euros; els telèfons mòbils o PDA, amb 1,5 euros, i que els USB ho estiguin amb 30 cèntims. En canvi, el govern espanyol preveu reduir un 20% el cànon per als CD i els DVD.

La reforma de la llei de propietat intel·lectual es va aprovar el juny del 2006 en una votació que va tenir el suport de la majoria del Congrés dels Diputats. S'introduïa, entre altres articles, el 25, que fixava el pagament d'un impost per als suports digitals que permetien emmagatzemar i copiar música.

L'SGAE ho celebra

Una vuitantena d'actors, músics i directors de cinema, tots convocats per la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) i uniformats amb unes samarretes amb el lema "Sí a la còpia privada", han celebrat a les portes del Congrés dels Diputats l'aprovació del cànon digital.

L'SGAE, a través del seu director de relacions institucionals, Pedro Farré, ha agraït a "aquells partits polítics que han comprès la importància que té la remuneració per còpia privada en el desenvolupament cultural".


 



NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut