Madrid

KAS i EKIN formaven part de les "entranyes" d'ETA

Les organitzacions KAS i EKIN de l'entorn d'ETA eren part de les "entranyes" i el "cor" de la banda terrorista. XAKI n'era el braç internacional i la Fundació Joxemi Zumalabe hi col·laborava. Això és el que conclou la sentència contra l'aparell polític d'ETA i organitzacions del seu entorn, l'anomenat "sumari 18/98", la lectura de la qual s'ha fet al pavelló que l'Audiència Nacional té a la Casa de Campo de Madrid. Dels 52 encausats, 47 han estat condemnats a penes que sumen més de 500 anys de presó. La sessió ha començat amb greus incidents i la presidenta del tribunal ha expulsat de la sala els 24 encausats.

Actualitzat

La sentència de l'Audiència Nacional en el cas de les organitzacions de l'entorn de la banda terrorista ETA conclou que KAS i la seva successora EKIN, que juntament amb XAKI formaven un entramat, són "molt més que organitzacions satèl·lit". Són, segons Ángela Murillo, presidenta del tribunal, "les entranyes" i "el cor" de la banda terrorista.

La magistrada ha especificat que KAS constituïa el front mediàtic i de masses de la banda, la qual li concedia una "vital importància" per la seva actuació conjunta amb la lluita armada. Pel que fa a EKIN, la jutge ha explicat que "no és més que KAS disfressada sota un mantell d'aparent legalitat". "És part essencial d'ETA; no només li presta suport, està en el seu cor", ha afegit.

XAKI ha estat definida per la magistrada de l'Audiència Nacional com el braç internacional de la banda terrorista. Segons la sentència, que consta de 1.100 folis, les vinculacions d'aquesta organització amb ETA queden demostrades per la presència de membres d'Herri Batasuna en el seu si que actuaven en qualitat de representants internacionals en diferents països.

En la sentència es conclou també que la Fundació Joxemi Zumalabe, encarregada de dinamitzar les activitats socials, segons la resolució, "va col·laborar amb ETA, ja que es va concebre per promoure la desobediència civil com una altra forma de lluita". Segons Ángela Murillo, en documents confiscats la banda es proposa "tornar boig" l'Estat amb aquest tipus d'accions.

Greus incidents i expulsions

L'inici de la sessió a la Casa de Campo de Madrid ha estat mogut. De seguida que ha començat hi ha hagut incidents quan la presidenta del tribunal ha expulsat de la sala els 24 encausats que estan en l'habitacle blindat perquè s'han posat de peus per cantar l'"Eusko gudariak" o "Himne del soldat basc".

Tres de fugits

La magistrada Ángela Murillo ha posat de manifest en la seva lectura de la sentència contra l'entramat polític d'ETA que 3 dels 52 processats encara estan en parador desconegut. Es tracta d'Inmaculada Berriozabal, Nekane Txapartege i Miguel Ángel Suluaga. Pel que fa a la resta, 35 són a la presó.

El fet que el jutge ordenés la detenció el mes passat de 46 dels 52 encausats fa preveure que les sentències seran condemnatòries per a tots ells. Estan acusats pels delictes de pertinença i col·laboració amb l'organització terrorista i les penes sumen 527 anys de presó. Aquest és el judici més llarg que s'ha fet mai a l'Audiència Nacional, amb més d'un any i mig de sessions.

Trenta encadenats al TSJE

Paral·lelament a la lectura de la sentència, a Bilbao, una trentena de persones s'han encadenat durant mitja hora davant del Tribunal Superior de Justícia d'Euskadi com a acte de protesta. Els concentrats han exhibit pancartes  i cartells i han repartit fulls en què s'identificaven com a integrants de la iniciativa universitària "Jo no m'aixeco", creada per mostrar el seu rebuig al cas.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut