Estats Units

Els micos i els humans utilitzen els mateixos mecanismes per fer càlculs

Un estudi nord-americà publicat ara per la revista "Plos Biology" conclou que els micos poden fer sumes mentals amb resultats similars als dels estudiants universitaris. Amb tot, i malgrat fer els exercicis amb la mateixa rapidesa, els humans cometen menys errors, un 94% d'encerts enfront del 76% dels encerts dels micos. Les proves fetes fins ara ja mostraven que els humans i els animals tenien capacitat per representar i comparar números mentalment, però fins ara no se sabia que els micos podien fer operacions aritmètiques.

Actualitzat

Els micos i els humans fan servir els mateixos mecanismes mentals per fer càlculs, segons revela l'estudi portat a terme pels científics del Centre de Neurociències Cognitives de la Universitat de Duke, a Carolina del Nord, i publicat ara per la revista "Plos Biology".

L'experiment ha consistit a comprovar com els micos tenen capacitat per sumar visualment elements de conjunts diferents. Els científics han posat els animals davant de pantalles tàctils on els mostraven dos conjunts amb punts lluminosos i després una tercera pantalla amb dues possibles opcions, una de les quals era el resultat de la suma de les dues anteriors. En un 76% dels casos, els micos van triar correctament el conjunt que sumava els punts lluminosos. Un percentatge d'encerts inferior al que van obtenir els universitaris, que ho van fer correctament en un 94%.

La diferència entre els dos grups rau en què els éssers humans afegeixen el llenguatge i l'escriptura que canvia la forma en què es representen els números. Gran part de la capacitat matemàtica dels adults humans és perquè poden representar conceptes numèrics utilitzant el llenguatge simbòlic.

Segons els científics, els resultats de l'estudi permeten comprendre els orígens evolutius compartits d'éssers humans i animals pel que fa a la capacitat aritmètica.

Altres investigacions ja havien determinat que els animals i els humans tenien capacitat per representar i comparar números. Per exemple, se sabia que els animals, els nens i els adults poden diferenciar entre quatre i vuit objectes. Tanmateix, fins ara no se sabia si els animals podien fer operacions aritmètiques mentalment, com la suma, i ara aquest estudi ho ha demostrat.

Anar al contingut