Madrid

Els salaris dels catalans, els quarts més alts de l'Estat, amb 1.683 euros bruts al mes

Els catalans cobrem un 4% més que el tercer trimestre de l'any passat. En concret, el nostre salari és, de mitjana, de 1.683 euros bruts al mes, però tenim un cost per a les empreses, comptant a més de salaris conceptes com ara dietes o la roba de la feina, de 2.300 euros al mes de mitjana. Al conjunt d'Espanya, el salari mitjà és de 1.608,06 euros i el cost laboral per a les empreses, de 2.200 euros. La comunitat on els sous són més alts és el del País Basc, on es guanyen 1.971 euros.

Actualitzat
El salari dels treballadors catalans ha crescut un 4% en el tercer trimestre respecte al mateix període de l'any passat. S'ha situat en 1.683 euros bruts al mes, segons les dades de l'Institut d'Estadística. Els sous dels catalans són els quarts més alts de l'Estat, per darrere del País Basc, amb 1.971 euros bruts al mes, la Comunitat de Madrid amb poc més de 1.900, i Navarra, on els treballadors guanyen de mitjana al mes 1.784 euros. Al conjunt de l'Estat, el salari dels treballadors és de 1.608,06 euros, un 3,8% més.

En conjunt, les empreses catalanes tenen uns costos laborals de 2.300 euros al mes per treballador, de mitjana. Això inclou el salari i altres conceptes com ara dietes o la roba de la feina, i les cotitzacions que fan les empreses a la Seguretat Social. Els costos laborals de les empreses catalanes han crescut prop d'un 5% respecte al tercer trimestre de l'any passat. Al conjunt de l'Estat els costos laborals han crescut un 4,2% i s'han situat de mitjana en 2.200 euros mensuals per treballador.

La indústria és el sector econòmic on els costos laborals són més elevats, seguit de la construcció i els serveis. Pel que fa al cost salarial, el més elevat també és el de la indústria, però en segon lloc se situen els serveis i, en el tercer, la construcció.

Catalunya, per sota de la mitjana pel que fa a hores treballades

Les dades de l'Institut d'Estadística també indiquen que les hores de feina pactades al mes són 157,8 per treballador a Catalunya, pràcticament igual que la mitjana estatal. En primer lloc se situa Castella-la Manxa, amb 160 hores de feina mensual pactades. Pel que fa a les hores efectives treballades, en canvi, varien força. En el cas de Catalunya baixen a menys de 122 i se situa per sota del conjunt de l'Estat, on la mitjana és de prop de 127.

Per sectors, la construcció és el sector amb més hores pactades i efectives a temps complet, mentre que el sector dels serveis va presentar més hores pactades i efectives a temps parcial.
Anar al contingut