Madrid

Álvarez, primera ministra reprovada pel Senat

El ple del Senat ha aprovat, amb la majoria del PP, la reprovació de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, per la gestió de les infraestructures a Catalunya. Ha estat amb 120 vots a favor i 116 en contra. Álvarez s'ha convertit així en la primera ministra reprovada per les Corts. Tot i censurar la gestió de la ministra, CiU, ERC i EU-ICV s'han abstingut en la votació per no alinear-se amb el Partit Popular, una actitud que els ha retret el president dels populars catalans i senador encarregat de defensar la proposta, Daniel Sirera. El ple s'ha desenvolupat amb absència de la ministra de Foment, que fa poc es va escapar per només tres vots d'una altra reprovació, aquella vegada al Congrés.

Actualitzat

Daniel Sirera ha defensat la reprovació i cessament de la ministra de Foment per la mala gestió de les infraestructures a Catalunya i ha advertit que "veient els antecedents encara pot fer molt mal" els pròxims tres mesos, en relació amb el temps que falta fins a les eleccions generals del març. I n'ha demanat la destitució per la seva "incompetència, arrogància, ineficàcia, xuleria i menyspreu cap als ciutadans".

El dirigent del PPC ha afirmat que "potser" hauria de demanar la dimissió de José Luis Rodríguez Zapatero, per mantenir-la al càrrec, però ha dit que no ho feia perquè "molt aviat deixarà de ser" el president del govern espanyol.

El senador i president del PPC ha considerat "sorprenent" l'anunciada abstenció de CiU, ERC i ICV, i els ha retret que hagin presentat esmenes "tremendament falses" per evitar donar suport a una iniciativa impulsada pels populars. Segons Sirera, el PPC no té cap reticència a donar suport a les mocions que els altres grups presenten al Parlament de Catalunya quan són "pel bé de tots". Al final del debat, ha aixecat polèmica quan ha dit que "només el PP ha estat a l'altura de les circumstàncies i ha estat coherent" en aquest tema, perquè ha votat el mateix al Parlament i al Senat.

A més, ha desmentit les crítiques dels diversos grups pel dèficit d'inversió en infraestructures a Catalunya amb un gràfic i ha replicat al senador de CiU Pere Macias que els pressupostos del PP "no devien ser tan dolents" perquè la federació "hi va donar suport".

Finalment la moció s'ha aprovat amb 120 vots a favor i 116 en contra. Un cop resolta la votació, els senadors populars han llançat crits de "dimissió, dimissió". Tot i que no té cap poder jurídic, la moció té valor simbòlic perquè és la primera vegada que un dels òrgans de les Corts reprova una ministra.

El text del PP esmenta que més de 160.000 usuaris diaris del servei de Rodalies de Renfe "fa més d'un any que presenten retards en el seus desplaçaments". També fa referència als incidents provocats pels esvorancs, els col·lapses de trànsit i la interrupció del servei per la inestabilitat del túnel de Ferrocarrils de la Generalitat al Gornal.

El 27 de novembre, el Congrés va debatre una iniciativa d'IU-ICV que també demanava la reprovació d'Álvarez, que es va rebutjar amb només tres vots de diferència. Hi van votar a favor tots els grups menys el PSOE, el PNB, el BNG, Nueva Canarias i un exparlamentari del PP.

Al Senat, la correlació de forces és diferent. El PP hi té majoria i, per tant, tenia garantida l'aprovació de la moció.

Anar al contingut