Indonèsia

L'ONU allarga un dia més la cimera de Bali per evitar que acabi en fracàs

Expectació màxima a Bali, on ja hauria d'haver acabat la conferència sobre el canvi climàtic. Les postures enfrontades, d'una banda, la Unió Europea i, de l'altra, els Estats Units, el Japó i el Canadà, segueixen tan distants com al principi. Els països europeus voldrien que el text final inclogués referències concretes a la quantitat d'emissions de CO2 que cal reduir, i a això s'hi oposa frontalment la delegació nord-americana. Les úniques opcions d'èxit semblen passar, en aquests moments, per un acord de mínims.

Actualitzat
En la jornada final, han dominat els nervis i la pressió per tancar un acord. Un acord, però, que encara no ha arribat. La Unió Europea, amb el suport dels països en vies de desenvolupament, insisteix que cal concretar en xifres la reducció de gasos contaminants i proposa que el 2020 els països desenvolupats contaminin entre un 25 i un 40% menys. Els Estats Units, amb el Canadà, i també amb Rússia, s'oposen a pactar xifres. Són posicions fortes i enfrontades, però sembla poc probable que es pugui tancar la conferència sense un acord, encara que sigui de mínims.

Per intentar-ho, i amb una mesura totalment excepcional, el secretari general de l'ONU ha decidit allargar un dia més la cimera per donar una oportunitat més i evitar que la conferència acabi en fracàs. Ban Ki-moon tornarà a l'illa d'Indonèsia per conduir, personalment, les negociacions finals per tancar un possible acortd.

Una possible opció és incloure la retallada d'emissions d'entre el 25 i el 40% en el preàmbul, cosa que no la faria vinculant. L'altra, tal com va proposar el mateix Al Gore ahir, seria esperar fins el 2009, quan l'administració nord-americana ja serà una altra. El que es decideixi avui marcarà les negociacions dels pròxims dos anys, perquè, precisament, el 2009 és quan s'haurà de firmar l'acord que substituirà el Protocol de Kyoto.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut