Barcelona

De la Rosa s'asseu al banc dels acusats per passar comptes per la descapitalització de Grand Tibidabo

Tretze anys després de destapar-se la desaparició de 180 milions d'euros de la companyia Grand Tibidabo, l'Audiència Nacional comença avui a jutjar el que va ser president de l'empresa, Javier de la Rosa, per uns delictes d'apropiació indeguda continuada i contra la hisenda pública. Amb ell, s'asseuran al banc dels acusats set persones més. De la Rosa, però, no haurà de declarar fins a principis del mes de gener. S'exposa a una pena de tretze anys de presó.

Actualitzat
La descapitalització de Grand Tibidabo, el projecte de Javier de la Rosa fruit de la fusió amb una altra companyia molt coneguda a l'època, el Consorci Nacional del Leasing, va començar fa setze anys. En van haver de passar tres, però, fins al 1994, perquè es fes evident el forat en els comptes de l'empresa.

De la Rosa era detingut davant dels indicis d'haver gestionat Grand Tibidabo d'acord amb els seus interessos personals i d'haver desviat en benefici propi i de terceres persones milers de milions de pessetes. Ho va fer a través d'un entramat d'empreses i amb un seguit d'operacions de crèdits, préstecs i compravenda d'actius amb societats que controlava, com Mexans, Quail o Nueva Madrugada.

Després de tretze anys d'investigacions, aquest dilluns s'obre el judici; acusat d'apropiació indeguda, De la Rosa s'exposa a 13 anys de presó. Hi ha set acusats més, entre ells antics administradors de la companyia, per a qui la fiscalia demana penes d'entre 10 i 4 anys. El fiscal demana també a De la Rosa una indemnització de més de 60 milions d'euros per als accionistes de Grand Tibidabo. La defensa, per la seva banda, demana l'absolució, en considerar que tant en el procés de fusió com en la gestió no hi va haver cap delicte penal.

Aquest macrojudici es preveu que es prolongui almenys fins al 24 d'abril del 2008, en una causa en la qual, a més de la fiscalia, concorren una desena d'acusacions particulars, algunes d'elles en representació dels petits accionistes estafats.

Les primeres setmanes de judici estaran dedicades a les denominades "qüestions prèvies", per la qual cosa la declaració de Javier de la Rosa i de la resta d'acusats no tindrà lloc, en principi, fins al mes de gener.
Anar al contingut