Khartum

En llibertat la mestra britànica empresonada per posar-li Mahoma a un peluix després que el Sudan l'hagi perdonada

Fa vuit dies una professora anglesa va ser empresonada al Sudan acusada de blasfèmia. Un tribunal va condemnar Gillian Gibbons a quinze dies de presó i, un cop complerts, a ser deportada per haver permès que els alumnes de l'escola sudanesa on treballava posessin el nom de Mahoma a un osset de peluix. Una setmana després, i malgrat les manifestacions que hi hagut al país demanant una condemna molt més elevada, fins i tot de mort, el president del Sudan, Omar Hassan al-Bashir, l'ha perdonada. Poques hores despres, la professora ha estat posada en llibertat.

Actualitzat

Omar Hassan al-Bashir ha concedit, finalment, el perdó presidencial a la mestra britànica després de reunir-se amb els dos enviats britànics de la Cambra dels Lords que han viatjat fins al Sudan per intercedir per la seva conciutadana. Es tracta dels lords de religió musulmana Nazir Ahmed (laborista) i la baronessa Sayeeda Hussain Warsi (conservadora).

Segons el secretari d'Informació de la Presidència, Mahgub Fadel, el president sudanès ha parlat amb els enviats britànics sobre les relacions entre el Sudan i els països occidentals, i ha insistit en el paper que poden jugar els musulmans britànics, en general, i els lords islàmics, en particular, per corregir la imatge del Sudan a Occident.

D'altra banda, la mestra ha assegurat que té un gran respecte per l'islam i ha mostrat el seu malestar pel dolor que hagi pogut provocar haver utilitzat el nom de Mahoma. A més, la docent britànica ha destacat la generositat que ha rebut de la població sudanesa durant els quatre mesos que ha treballat a l'escola Unity High School.

La mestra, que ja està en llibertat, ha estat traslladada a l'ambaixada britànica de Jartum i previsiblement tornarà al Regne Unit amb els dos parlamentaris que han negociat el seu alliberament.

Gillian Gibbons va ser detinguda fa vuit dies per haver permès que els seus alumnes, de 6 i 7 anys, posessin el nom del profeta Mahoma a un ós de peluix. Pocs dies després un tribunal sudanès la va condemnar a quinze dies de presó i a ser deportada.

El director de l'escola ja va avançar que la mestra no volia insultar l'islam i que continuava el programa educatiu britànic destinat a ensenyar el món animal als alumnes. Gibbons, que va començar a treballar al centre el passat mes d'agost, va ser detinguda després que les autoritats educatives sudaneses rebessin diverses queixes dels pares.

Anar al contingut