Bali

Austràlia s'adhereix al Protocol de Kyoto

Ha arribat l'hora d'aplicar mesures polítiques. Aquesta és la frase que ha servit de benvinguda als delegats de 190 països que han aterrat a Bali per impulsar un acord global per lluitar contra l'escalfament del planeta. Durant onze dies, fins al 14 de desembre, els representants hauran de posar els instruments polítics per evitar que el fenomen climàtic tingui dimensions catastròfiques. Els científics, en quatre trobades d'experts, ja els han marcat el camí. El primer cop d'efecte de la conferència ja l'ha donat Austràlia, mitjançant el seu nou primer ministre, que ha anunciat que després del canvi de govern, el seu país s'adhereix al Protocol de Kyoto.

Actualitzat

L'ONU, l'amfitriona d'aquesta conferència, vol que de Bali surti la resposta definitiva de la comunitat internacional per fer front a l'escalfament del planeta. El seu portaveu en la qüestió, Yvo de Boer, ha donat la benvinguda als participants amb un "estem en un camí molt perillós", i ha apuntat que la gran qüestió és "quina resposta política pensem donar als avisos de la comunitat científica". A més, la Conferència de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic se celebra en un dels enclavaments amenaçats per l'escalfament mundial, ja que l'illa de Bali pot un dels llocs que més patirà les conseqüències del canvi climàtic.

D'aquesta manera, queda clar que les Nacions Unides esperen que tothom es posi a treballar per obtenir acords concrets i factibles per reduir les causes de l'escalfament del planeta. L'objectiu és aconseguir un gran pacte climàtic en dos anys que inclogui els Estats Units i la Xina, els dos gegants que més gasos d'efecte hivernacle emeten. La idea és obrir negociacions i aconseguir un full de ruta per aprovar l'acord el 2009, a la cimera de Copenhaguen.

Aquesta esperança de l'ONU topa amb els precedents d'aquest tipus de cimeres. La més coneguda, la de Kyoto, en què es va aconseguir un protocol que no tots van signar i que, entre els que el van acceptar, no gaires l'han complert. De fet, només 36 de les nacions industrialitzades tenen límits d'emissió de gasos d'efecte hivernacle i tots amb la mirada posada en el 2012 tal com marca Kyoto. En la teoria, tots els estats estan d'acord a aturar les causes de l'escalfament global, però a la pràctica les mesures són difícils de pactar, i més encara d'aplicar.

Austràlia es compromet amb Kyoto

L'atenció del primer dia de la conferència se l'ha emportat Austràlia. El nou primer ministre del país, el laborista Kevin Rudd, ha anunciat l'adhesió immediata del país al Protocol de Kyoto. L'anunci s'ha rebut a l'assemblea amb una llarga ovació. S'ha trencat així la llarga oposició a signar el pacte dels conservadors que durant onze anys han estat al capdavant del govern australià.

El compromís d'Austràlia, a més, deixa en una situació incòmoda els Estats Units, que es converteixen en l'únic país que queda al marge de l'acord de Kyoto. El representant dels Estats Units a la cimera, Harlem Watson, però, ha dit que el seu país "respecta" la decisió d'Austràlia i que són conscients que cada país pren les seves decisions "lliurement".

Els experts ja han parlat

La cimera de Bali ha de debatre els informes que experts i científics han presentat al llarg del 2007. Es tracta del resultat de quatre reunions en diverses ciutats mundials. El primer informe, sorgit al febrer d'una cimera a París, va corroborar que l'escalfament és irreversible a causa de les emissions de gasos d'efecte hivernacle en l'era industrial, i que la pujada se situarà aquest segle entre 1,8 i 4 graus, encara que podria arribar a ser de fins a 6,4 graus.

A l'abril, a Brussel·les, els científics van acordar un segon informe en què es va revelar que una pujada de dos graus de la temperatura mitjana del planeta suposarà l'extinció del 30% de les espècies i una important caiguda de la producció agrícola. El tercer estudi, discutit a Bangkok al maig, va subratllar la importància d'aplicar mesures i d'invertir en tecnologies per combatre el canvi climàtic i mitigar-ne els efectes. Finalment, València va ser l'escenari encarregat de tancar el pòquer de raons sobre el canvi climàtic. Va ser l'últim i el més contundent de tots, ja que va determinar que el canvi climàtic és inequívoc, que l'activitat humana el genera i que ja ha provocat impactes irreversibles.

Indonèsia, preocupada per la seguretat

Les autoritats del país amfitrió estan molt atentes a la seguretat de la cimera. A Bali, que el novembre 2002 va ser l'escenari d'un dels pitjors atemptats islamistes, que va deixar més de 180 morts i uns 300 ferits, hi ha fins a 10.000 agents de seguretat. Toquen a un per cap, ja que hi ha prop de deu milers de persones acreditades per la cimera.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut