París

Chirac, inculpat pel cas de desviaments de fons públics

Decisió inèdita de la justícia francesa, que per primer cop en la història de la cinquena república ha inculpat un expresident del país. Un jutge ha imputat el delicte de malversació de fons públics a l'excap de l'Estat, Jacques Chirac, que l'estiu passat va perdre la immunitat judicial. La justícia el considera sospitós de contractar personalitats pròximes al seu partit durant l'època en què era alcalde de París. Jacques Chirac ja va declarar el juliol passat en qualitat de testimoni assistit per un altre presumpte cas de corrupció quan era al capdavant de l'Ajuntament. Els jutges investiguen la suposada creació de llocs de treball ficticis que en realitat haurien servit per finançar el seu partit.

Actualitzat
L'expresident francès, Jacques Chirac, ha estat imputat per un delicte de desviament de fons públics. Els fets es remunten a l'etapa en què Chirac era alcalde de París, entre el 1977 i el 1995. Aleshores, suposadament, l'Ajuntament firmava presumptes contractes laborals de favor, és a dir, per a personalitats pròximes al partit de Chirac, l'RPR. La defensa de l'expresident francès ha anunciat la imputació de Chirac després que aquest ha estat interrogat al matí pel jutge que instrueix el cas. A banda de l'expresident, l'exprimer ministre Allain Juppé ja va ser condemnat pel cas, tot i que mai va complir la pena de presó.

Però el cas del suposat tracte de favor a personalitats polítiques afins és només un dels quatre sumaris judicials en què Jacques Chirac podria estar implicat.

Sobre el presumpte delicte de desviaments de fons públics, l'expresident de la República ja va declarar en qualitat de testimoni assistit el juliol passat, per un cas de suposat finançament il·legal del partit conservador. La justícia investiga la presumpta creació de llocs de treball ficticis a l'alcaldia de París, que en realitat servien per finançar el partit de Chirac.

Jacques Chirac també està en el punt de mira per dos casos més: d'una banda, el que investiga el desviament de fons públics des de la impremta municipal de l'Ajuntament de París cap al seu partit. I de l'altra, pel suposat benefici de vols per valor de 400.000 euros.

Aquestes són les causes per les quals podria arribar a ser acusat. No passarà el mateix amb l'"afer Clearstream", pel qual ha estat inculpat el seu aliat i exprimer ministre, Dominique de Villepin. Els advocats de la defensa ja han recordat als jutges que sobre tot el que va passar durant el seu mandat com a president, Jacques Chirac té immunitat indefinida.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut