Tòquio

Pesquers japonesos caçaran balenes geperudes per primer cop en 45 anys

La temporada de caça de balenes ha començat. En teoria això no hauria de suposar cap problema per a aquests cetacis perquè des de 1986 està prohibida la seva pesca. Any rere any, però, la flota japonesa vulnera la moratòria internacional contra la caça balenera. L'excusa és que pesquen amb finalitats científiques però la realitat és que cada temporada acaben amb la vida d'un miler de cetacis. Ara, van més enllà i anuncien que tornaran amb 50 balenes geperudes, una espècie protegida i amenaçada que no es caçava des de 1963.

Actualitzat

La flota balenera japonesa ha sortit del port de Shimonoseki, a l'oest del país, en direcció al Pacífic sud. Allà compliran la missió que els ha encarregat l'Institut d'Investigació de Cetacis que va començar les seves campanyes d'estudi d'aquests animals el 1987. Camuflat sota una pàtina d'operació científica, l'objectiu és clar: caçar 850 balenes mink, mig centenar de balenes fin i 50 balenes geperudes. La carn obtinguda durant l'expedició es vendrà en el mercat japonès i els ingressos es reinvertiran en futures campanyes baleneres.

La flota, formada per quatre vaixells amb una tripulació total de 240 persones, està encapçalada pel balener "Nissin Maru", de 8.044 tones, i inclou dos vaixells d'observació. La missió, presentada al Japó com un estudi sobre l'edat d'aquests cetacis i una recopilació de dades sobre la seva manera de viure i el contingut dels seus estómacs, inclou donar caça a exemplars de balena geperuda per primera vegada des de 1963. Des de llavors, aquests animals estan protegits per una moratòria internacional i només s'ha permès un petit nombre de caces per un sistema de subsistència de països amb llarga tradició balenera com Groenlàndia i el país caribeny de Saint Vincent i les Grenadines.

El líder de l'equip balener, Hajima Ishikawa, ha assegurat durant la cerimònia de partida que encara que la seva missió és objecte de "campanyes de bloqueig malintencionades" per part de grups ecologistes, això no els pot fer aturar i la seva tasca ha de continuar en el futur. L'organització ecologista Greenpeace ha reaccionat de seguida amb un comunicat en el qual apunta que el programa japonès no és ciència i demana que s'interrompi.

Una excusa científica

Les 50 balenes geperudes que atraparà la flota japonesa en el Pacífic sud s'inclouen dins del programa de caça científica JARPA II, segons la Comissió Balenera Internacional (CBI). L'objectiu d'aquest pla és supervisar l'ecosistema antàrtic, modelar la competència entre les diferents espècies de balenes, observar els canvis en l'estructura de les poblacions i millorar la gestió de les poblacions de balenes mink. Tot i aquestes bones intencions, Greenpeace denuncia el control de la Comissió per part del Japó i els escàndols que ha viscut.

La balena geperuda, també coneguda com a "yubarta", és un cetaci que fa entre 16 i 20 metres de llarg i pesa unes 40 tones. Viu en les zones costaneres i té unes aletes pectorals especialment llargues. Aquesta espècie és una de les més observades pels amants de les balenes pel seu cos característic i el seu comportament juganer. També és una gran atracció per als turistes que contracten empreses per veure cetacis arreu del món, una indústria que genera milions d'euros cada any.

Oposició a la xarxa

L'expedició balenera japonesa ha aixecat una forta oposició a Austràlia, prop de les costes de la qual tindrà lloc la caça dels cetacis. El govern australià ha arribat a llançar una campanya al Youtube, que ja no està disponible, contra la indústria balenera japonesa, en un vídeo dirigit als nens nipons en el qual es veuen balenes a alta mar. Fins i tot el ministre de Medi Ambient australià, Malcolm Turnbull, surt en les imatges i pregunta als menors si podrien imaginar el planeta "sense aquestes magnífiques criatures". Turnbull demana a tots els països, "inclosos els nostres amics japonesos", que posin fi a qualsevol iniciativa per continuar capturant balenes.

Anar al contingut