Barcelona

La nova llei d'educació farà obligatòria l'escolarització des dels 3 anys

El procés per a la nova llei d'educació s'ha posat en marxa. El departament del ram ja té un document de base que la setmana vinent presentarà a la comunitat educativa i als grups parlamentaris. La principal novetat és que es proposa que l'educació sigui obligatòria des dels tres anys. Enmig del debat sobre l'absentisme, el fracàs escolar i la validesa d'alguns mètodes educatius, la llei posa sobre la taula una sèrie de propostes que, en línies generals, donaran més autonomia als centres, a canvi d'exigir-los una millor gestió i més rendiment. Ara toca debatre-ho amb la comunitat educativa i amb la resta dels grups parlamentaris.

Actualitzat

El sistema educatiu no només continuarà posant nota als alumnes; també els docents i l'equip directiu seran avaluats. Ho permetrà la futura llei d'educació de Catalunya, si veu la llum tal com l'ha dissenyat el departament. Els centres tindran més capacitat de decisió, però també hauran de retre'n comptes.

Per això, es crearà un institut d'avaluació per contrastar resultats. A més, a la llarga també definirà les competències que han d'assolir els alumnes.

Als docents, se'ls exigirà el domini d'una llengua estrangera i de les noves tecnologies, i a més els aspirants hauran de demostrar la seva capacitat en un període de pràctiques. Els mestres o professors que destaquin, que investiguin o facin formació permanent seran promocionats.

Les competències de l'equip directiu augmenten i passen a tenir capacitat de decisió per captar el professorat que millor respongui a les necessitats del seu projecte educatiu. La direcció també podrà decidir com es gestionen part dels recursos econòmics.

Si els plans del departament es compleixen, per primera vegada serà obligatori escolaritzar els nens de 3 a 6 anys.

A més, es crearan zones educatives, de manera que el departament podria destinar professors o recursos, no ja a una escola determinada, sinó a un territori que, finalment, els gestionaria.

Aquestes són les propostes de base. A partir d'ara s'obre un debat que el conseller vol que sigui molt ampli i que no només inclogui tota la comunitat educativa, sinó també la resta de grups parlamentaris. El seu objectiu és que l'any que ve neixi la primera llei d'educació de Catalunya.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut