Nova York

L'ONU demana una moratòria global de l'aplicació de la pena de mort

L'Assemblea General de les Nacions Unides ha adoptat una resolució impulsada per la Unió Europea, que, per primera vegada, insta a la declaració d'una moratòria internacional en l'aplicació de la pena de mort. L'objectiu és aconseguir que els països que tenen als seus codis penals la pena de mort apliquin una moratòria de les execucions fins que s'aboleixi la pena capital. La resolució de l'Assemblea General no és vinculant, però s'interpreta com una mena de suport moral en la lluita a favor de l'abolició de la pena de mort.

Actualitzat
El text, aprovat per 99 vots a favor, 52 en contra i 33 abstencions després de dos dies d'intens debat, expressa la preocupació per la continuada aplicació de la pena de mort i insta els països que mantenen la pena capital en els seus codis penals que "estableixin una moratòria de les execucions". També crida al respecte dels estàndards internacionals que garanteixen els drets dels condemnats i a la progressiva reducció dels delictes que es penen amb la mort.

L'adopció de la moratòria suposa un triomf per als opositors de la pena de mort, que des de 1993 havien intentat sense èxit que l'Assemblea General aprovés una mesura similar. La diferència respecte d'altres anys és que els activistes han centrat aquest cop el concepte del text en una moratòria, en lloc d'una abolició, i d'aquesta manera han aconseguit que fins a 87 països s'apuntessin com a patrocinadors del projecte.

Tot i això, la resolució ha estat sotmesa a un fort debat durant dos dies en el ple del comitè dels drets humans de l'Assemblea. De fet, s'hi van arribar a presentar gairebé una vintena d'esmenes. Algunes delegacions, com les de Singapur, Botswana o Egipte, oposades a la moratòria, van acusar la UE de seguir pràctiques colonialistes i atacar la sobirania de països que no li corresponen. Defensen que la pena de mort no és un assumpte que pertanyi a l'agenda dels drets humans, sinó que correspon al codi penal de cada país i a l'aplicació de la justícia.

La resolució, com totes les de l'Assemblea General, no és vinculant, però els seus promotors asseguren que suposa un cop moral en favor de la lluita per l'abolició de la pena de mort.

Una pràctica en recessió

Un total de 133 estats membres de l'ONU han abolit la pena de mort en la seva legislació o en la pràctica, i només 25 països han portat a terme execucions el 2006. Aquestes, però, es concentren en pocs països: el 91% del total s'apliquen a la Xina, l'Iran, l'Iraq, el Pakistan, el Sudan i els Estats Units, segons dades d'Amnistia Internacional.

El nombre d'execucions ha caigut més d'un 25% el 2006, d'acord amb l'organització de drets humans, quan es van aplicar almenys 1.591 penes de mort en 25 països davant de les 2.148 execucions del 2005.
Anar al contingut