Barcelona

"Les benignes" de Jonathan Littell narra les atrocitats del règim nazi des del punt de vista d'un botxí

"Les benignes" en català o "Las benévolas" en castellà. Aquest llibre, del jove escriptor francès d'origen nord-americà Jonathan Littell, pot ser un dels títols de la temporada literària. La novel·la, de la qual ja s'han venut un milió d'exemplars, està narrada en primera persona per un oficial de les SS que participa de manera activa en l'holocaust jueu. L'edició en català arriba demà a les llibreries.

Actualitzat
No passa sovint, però de vegades l'expectació que desperta un llibre accelera la seva distribució. És el cas de "Les benignes", de Jonathan Littell, un volum de gairebé mil dues-centes pàgines que narra, des del punt de vista d'un botxí, les atrocitats del règim nazi. L'enfrontament entre alemanys i russos és un moment clau de la Segona Guerra Mundial, segons l'autor, que es pregunta sobre la naturalesa del crim d'estat. La novel·la de Littell, ficció sobre una rigorosa base històrica, se suma a la tendència de publicar llibres sobre el Tercer Reich i les seves conseqüències.

Descendent de jueus polonesos, nascut a Nova York però educat a França, l'autor de "Les benignes" és un escriptor de quaranta anys que viu a Barcelona i va ser cooperant a Bòsnia, Txetxènia o el Congo. Jonathan Littell concedeix poques entrevistes i no és gaire amic de les càmeres. Fill d'un escriptor de "best-sellers", havia publicat un llibre de ciència-ficció. La novel·la que ara arriba a les llibreries la va escriure en francès i va guanyar el Goncourt, premi que Littell no va anar a recollir.
Anar al contingut