Barcelona

A la venda la vacuna contra el virus que produeix el càncer de coll d'úter

La primera vacuna que es comercialitza a Espanya contra el papiloma humà arriba a les farmàcies amb un preu que supera els 450 euros. El fàrmac es pot trobar amb el nom de Gardasil i s'ha demostrat efectiu per prevenir el càncer de coll d'úter. El Ministeri de Sanitat, però, recorda que s'ha establert que el producte se subvencionarà i s'incorporarà a partir del pròxim 1 de gener al calendari de vacunació de les nenes d'entre 11 i 14 anys. Les dones que estiguin fora d'aquest calendari vacunal amb una edat entre 15 i 26 anys també podran vacunar-se sempre que ho determini el metge.

Actualitzat
La primera vacuna de prevenció del càncer de coll d'úter i altres malalties genitals, causades pel virus del papiloma humà (VPH), està disponible a les farmàcies a un preu de 464,58 euros per les tres dosis necessàries. La vacuna, comercialitzada per Sanofi Pasteur MSD amb el nom de Gardasil, protegeix contra quatre classes del VPH, dues de causants del càncer de coll d'úter i dues més que provoquen malalties genitals com les berrugues.

Només aquestes quatre soques del VPH causen entre el 70 i el 75% de les infeccions que degeneren en càncer de coll d'úter, de manera que, les dones que mai s'hagin infectat amb aquest virus i que es vacunin estaran immunitzades contra la majoria de les infeccions genitals que causa el VPH.

La vacunació completa consisteix en tres dosi separades en forma d'injecció que haurien d'administrar-se en un termini d'entre sis mesos i un any.

Virus comú i mortal

El VPH és un virus bastant comú i de fàcil transmissió, sobretot per via sexual. De fet, el 70% de les persones sexualment actives estan exposades a aquest virus en algun moment de la seva vida, d'aquí la importància de vacunar les nenes abans que tinguin relacions.

La majoria de les infeccions es produeixen entre els 20 i els 30 anys, encara que el desenvolupament de la infecció i l'aparició del càncer solen trigar uns quinze anys, quan la dona té entre 40 i 45 anys.

Segons els estudis epidemiològics existents, el càncer de coll d'úter és la segona causa de mort més comuna entre les dones europees d'entre 15 i 44 anys, i només a Espanya afecta cada any unes 2.100 persones, 740 de les quals moren.

Fàrmac subvencionat

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes ja han decidit incloure aquest fàrmac en el calendari vacunal infantil, de manera que el Sistema Nacional de Salut subvencionarà la vacuna a nenes d'entre 11 i 14 anys, quan encara no han mantingut relacions i la vacuna és més efectiva.

A més, les dones que estiguin fora del calendari vacunal i que tinguin entre 15 i 26 anys també podran ser vacunades si així ho determina el seu metge.

La vacuna li costarà al Sistema Nacional de Salut uns 300 euros (104 euros per cada dosi), una mica més barata que a les farmàcies.
Anar al contingut