Madrid

El sector conservador s'imposa al Tribunal Constitucional

El sector conservador ha guanyat força al Tribunal Constitucional. Després de dies de debat, finalment s'ha acordat que tant la presidenta, María Emilia Casas, com el vicepresident, Guillermo Jiménez, s'abstinguin en la votació del recurs del PP contra la llei orgànica del mateix tribunal. Aquest recurs fa referència a la pròrroga del mandat tant de Casas com de Jiménez. La decisió, font de conflicte durant dies, ha acabat amb un empat a cinc vots entre progressistes i conservadors, que ha acabat desfent el president accidental, Vicente Conde. A la pràctica, si el recurs prospera, voldrà dir que el dictamen sobre la constitucionalitat de l'Estatut dependrà d'un tribunal en mans de la majoria conservadora.

Actualitzat
El sector conservador del Constitucional ha guanyat el primer pols per aconseguir el control de l'òrgan. Gràcies al vot de qualitat d'un dels seus magistrats, president accidental del ple, s'ha desfet l'empat a cinc amb els magistrats del sector progressista.

Ara, el Constitucional no admetrà la pròrroga en el mandat de la presidenta María Emilia Casas i deixa l'Alt Tribunal amb majoria conservadora. El govern espanyol recusarà dos magistrats conservadors per recuperar l'hegemonia de tendència progressista.

L'actual presidenta, de signe progressista, i també un dels jutges hauran d'abstenir-se, doncs, en vista d'un recurs del PP contra la pròrroga del mandat de la presidenta. D'aquesta manera, els conservadors passarien a controlar un tribunal que ha de tractar des de l'Estatut català fins a les principals lleis del govern de Zapatero. L'executiu espanyol confia a capgirar la situació.

A principis de setembre, Casas i Jiménez van justificar la seva abstenció pel fet que els articles de la llei orgànica contra els quals ha recorregut el PP els afecten directament. En concret, un d'ells els permet prorrogar el mandat, que va acabar al juny, fins al desembre.

La pròrroga és un element clau perquè en depèn l'equilibri de forces del tribunal, que s'ha de pronunciar sobre qüestions tan transcendentals com l'Estatut o la llei d'igualtat.
Anar al contingut