Barcelona

Un jutge demana perdó als estrangers i denuncia les cues per aconseguir la nacionalització a Barcelona

El jutge responsable de les nacionalitzacions d'estrangers a Barcelona, Fernando Alberdi, ha demanat disculpes pels anys de tràmits de molts immigrants per aconseguir documents com el passaport i ha presentat un informe al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i a la Conselleria en què denuncia la situació. Les cues es repeteixen cada dia per manca de personal i ja donen tanda pel febrer del 2009. Així, un tràmit com obtenir el DNI tarda cinc cops més del que seria normal, i els sol·licitants esperen cinc anys quan l'haurien de tenir en poc menys d'un.

Actualitzat

Cinc anys. Aquest és el temps d'espera que dista entre la cua per aconseguir número i començar els tràmits de nacionalització i l'acte en què es formalitza finalment aquesta nacionalització. Durant aquest temps, els estrangers han de superar tot un llarg procés ple d'entrebancs burocràtics i de llargues cues. Actualment el Registre Civil de Barcelona només reparteix cada dia 150 números, un límit que han hagut de posar per l'allau de sol·licituds i la falta de personal.

El jutge encarregat de les nacionalitzacions a la ciutat de Barcelona, Fernando Alberdi, exasperat per la situació de col·lapse que s'ha instal·lat al Registre Civil, ha presentat un informe al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i a la Conselleria en què denuncia la situació. Una queixa formal que també pot fer qualsevol ciutadà.

I és que només tenen dinou funcionaris per atendre tots els temes referents a nacionalització, i, segons el jutge, com a mínim en necessitarien deu més. Però el Registre Civil de Barcelona viu amb alhora un problema de mitjans. Fa sis mesos els van posar ordinadors, però només funcionen com a màquina d'escriure, per omplir formularis. Per això, com que per a qualsevol cosa és necessari el número de registre, han de seguir anant físicament a l'arxiu per buscar l'expedient.

Aconseguir el DNI és un dret que tenen els estrangers, si compleixen els requisits, i que hauria de trigar poc més d'un any. Ara, els tràmits s'allarguen fins a cinc anys i, si tot continua igual, encara en podrien ser més. Anys d'espera per poder dir dues frases que els canvien la situació per sempre.

Anar al contingut