Barcelona

El "violador de la Vall d'Hebron" surt de la presó

El "violador de la Vall d'Hebron" ja ha sortit de la presó. No ho ha fet des de Quatre Camins,on estava ingressat, sinó d'un altre centre penitenciari on l'havien traslladat a última hora després de complir 16 dels 311 anys de condemna. Com que s'especula que no està rehabilitat, la fiscalia ha demanat als Mossos d'Esquadra que facin una vigilància no invasiva al violador, tot i que no se li pot fer estrictament un seguiment per no vulnerar els seus drets fonamentals. D'altra banda, el Departament de Justícia ha ofert al violador sotmetre's a tractament fora de la presó.

Actualitzat

Aquest divendres l'Audiència de Barcelona ha rebutjat per tercera vegada l'intent de la fiscalia de mantenir el violador a la presó aplicant-li la doctrina Parot. A més, la resolució afirma que l'advertència que José Rodríguez Salvador pot reincidir l'ha fet un únic psicòleg de la presó.

Preocupació ciutadana

L'alarma social generada pel fet que el delinqüent recuperi la seva llibertat sense haver-se rehabilitat ha posat en guàrdia la societat i l'admininistració. En aquest sentit, des de Justícia se li ha ofert la possibilitat de seguir un programa de tractament, mentre que des d'Interior ja s'ha activat un pla de vigilància policial.

No se sap si Rodríguez Salvador, que ara té 48 anys, optarà per tornar a viure amb els seus pares a Barcelona, un domicili que coneix la premsa, o farà com altres violadors coneguts excarcerats i optarà per marxar fora de Catalunya, fins i tot a l'estranger.

Cap instància oficial no ha confirmat on ha anat a viure José Rodríguez Salvador, condemnat l'any 91 a 311 anys de presó per una vintena de delictes sexuals. Era la segona condemna, ja que abans havia complert 7 anys més per una altra violació, i només va trigar 9 dies a tornar a agredir.

La polèmica ha sorgit perquè els funcionaris de la presó adverteixen que el violador pot reincidir, i perquè només ha complert 16 anys de condemna efectiva. La fiscalia ja ha anunciat que recorrerà al Tribunal Suprem l'excarceració.

La forta pressió mediàtica i de grups d'ajuda a dones violades han fet que no sortís aquest matí de la presó de Quatre Camins, on estava ingressat, sinó d'un altre centre penitenciari on l'havien traslladat a última hora. Diverses informacions periodístiques especulen amb la possibilitat que Rodríguez Salvador faci com el "violador de l'Eixample": quan va sortir de la presó se'n va anar a viure a la República Dominicana sota la tutel·la d'un orde religiós i va morir un any després.

Anar al contingut