Barcelona

A Barcelona es podrien evitar 1.200 morts a l'any si es reduís la contaminació atmosfèrica

L'aire que respirem condiciona d'una manera molt directa la nostra salut. Un estudi fet a Barcelona detalla amb molta exactitud quines són les seves conseqüències. L'estudi demostra que la capital catalana, per la seva activitat i les seves condicions geogràfiques i climàtiques, és un lloc especialment perjudicat. La ciutat està per sobre dels límits de contaminació que la Unió Europea considera acceptables i l'estudi explica els beneficis que tindria si s'aconseguís reduir aquests nivells. Segons l'estudi, es poden arribar a evitar 1.200 morts cada any.

Actualitzat

La contaminació a Barcelona supera els 50 micrograms de partícules per metre cúbic d'aire. Segons la normativa europea, el 2010 aquesta xifra hauria de baixar fins als 40 micrograms. I el que s'ha estudiat és, precisament, com milloraria la salut de la població si es baixa fins a aquest nivell. L'estudi conclou que s'evitarien fins a 1.200 morts prematures cada any, moltes provocades per malalties respiratòries, fet que suposaria allargar l'esperança de vida 5 mesos. Hi hauria un 20% menys de casos de bronquitis aguda en nens, i la reducció en la contaminació també comportaria que els malalts d'asma tinguessin menys atacs.

L'Organització Mundial de la Salut ha fet un rànquing de les ciutats més contaminades del món, prenent com a referència els nivells de partícules en suspensió, i Barcelona ocupa el vuitè lloc. Per sobre té, en condicions molt pitjors, la capital de l'Índia i de la Xina, però per sota, i bastant lluny, hi ha grans ciutats com Londres o Nova York.

Barcelona és, doncs, ara, una ciutat més bruta, pel que fa a l'aire, que Londres o Nova York. Això s'explica perquè aquestes ciutats van arribar a nivells molt alts de contaminació fa vint o trenta anys, i des de llavors apliquen mesures per rebaixar-la. En aquestes ciutats, la població és molt més conscient que aquí dels perjudicis de la pol·lució. A llocs com Califòrnia, la llei ja prohibeix que es construeixin escoles a menys de 150 metres d'una via ràpida.

A Barcelona, la contaminació atmosfèrica està causada en bona part pel fum que surt dels tubs d'escapament, un fum especialment contaminant en el cas dels vehicles dièsel.

Els efectes sobre la salut de la contaminació atmosfèrica es poden comparar amb els del tabac. A més de causar asma i agreujar les malalties respiratòries, els últims estudis posen al descobert més efectes nocius. En persones amb malalties cardiovasculars, per exemple, la contaminació pot desencadenar un infart o una apoplexia.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut