Barcelona

El cas de malversació de l'ONG Intervida passa a mans de la Fiscalia Anticorrupció

Passa a Anticorrupció el cas de les presumptes irregularitats de la Fundació Intervida. La investigació, per tant, continua endavant i ha de servir per aclarir si l'ONG va desviar cap a interessos privats els diners provinents d'apadrinaments de nens del tercer món. Al juliol d'aquest any es va ordenar l'escorcoll de locals d'Intervida, es va intervenir la fundació i es va nomenar tres administradors judicials que gestionen l'ONG.

Actualitzat
El cas, que instrueix el jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, va arrencar el passat mes de juny quan la Fiscalia Anticorrupció de Barcelona va denunciar l'ONG per la suposada desviació de fons a empreses i institucions privades. Ara, la investigació passa a mans de la mateixa Fiscalia que va denunciar els fets.

ONG sota sospita

Els directius de la Fundació Intervida són sospitosos d'haver desviat part dels diners que els ciutadans aportaven per apadrinar nens del Tercer Món. A l'abril es va fer pública la investigació, que abastava els quatre exercicis compresos entre 1999 i 2001. Segons les dades recaptades en aquesta investigació, la Fundació hauria camuflat més de 60 milions d'euros.

Aquests diners acabaven en societats immobiliàries i constructores que estaven en mans dels mateixos dirigents de l'ONG. Malgrat tot, aquesta actuació en si no és il·legal, ja que una fundació pot crear empreses, però la justícia sospita per l'ocultació de la creació d'aquestes empreses en la seva comptabilitat.

En l'acte del cas s'explica que durant l'etapa que els directius controlaven l'empresa no existia "cap seguiment ni control" per comprovar que els diners aportats pels ciutadans es destinava realment a millorar les condicions de vida dels nens a Guatemala, Las Lagunas, San Mateo i el Perú.

En aquest sentit, "l'única activitat real era la de captar diners dels seus padrins". A més, no només no arribaven a la millora de les qualitats de vida dels nens apadrinats, sinó que es dedicaven a la creació de col·legis d'elit. Per tot això, el passat 11 de juliol es va intervenir el grup i es va suspendre temporalment la directiva.

Els nous administradors, nomenats per la Generalitat, intenten ara restablir el bon nom de l'organització, estabilitzar-ne l'economia, potenciar la transparència i recuperar l'esperit de la fundació: ajudar els nens del Tercer Món.
Anar al contingut