Barcelona

La comissió que estudia els casos de reincidents desestima la castració química per als delinqüents sexuals

Primera reunió de la comissió d'experts que ha presentat propostes per evitar la reincidència dels exreclusos en el cas de delictes greus. Aquest grup de treball és el que estudiarà, entre altres temes, quin és el millor mètode per evitar la reincidència dels assassins i dels violadors i si la castració química, és un mètode efectiu contra la violació. La consellera de Justícia, Montserrat Tura, no creu que s'hagi de legislar en funció d'un cas concret. La comissió tampoc no creu en la castració química ni, de moment, en l'allargament de condemnes. Per tant, el violador de la Vall d'Hebron" sortirà en llibertat dijous que ve.

Actualitzat

La comissió està formada per catorze experts de diferents disciplines, amb visions divergents sobre com evitar la reincidència en el cas de delictes greus, com els assassinats, els homicidis i les violacions. La fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i la Conselleria de Justícia van acordar a principis de juliol crear aquest grup de treball, que presideix l'exfiscal en cap de Catalunya José María Mena.

Els experts han analitzat quines són les mesures aplicades en altres països de la Unió Europea i quins han estat els resultats. El document amb les seves propostes l'han presentat a la conselleria, que en promourà, si ho considera oportú, l'aplicació. Això, probablement, implicaria canvis en la legislació vigent, que haurien d'aprovar les Corts. Amb tot, la consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha afirmat que la castració química "no resol del tot la reincidència" en violadors no rehabilitats, perquè els que fan agressions sexuals reiterades "no semblen tan condicionats per les hormones" com per "un comportament anormal des del punt de vista cerebral".

I és que en l'agenda de la comissió figurava com evitar la reincidència en el cas dels violadors. Les seves reflexions són especialment oportunes davant de la imminent excarceració del conegut com el "violador de la Vall d'Hebron" d'aquí a deu dies. José Rodríguez Salvador ha complert 16 anys de presó, dels 311 als quals va ser condemnat el 1994 per haver violat disset dones, i sortirà al carrer malgrat que els informes mèdics asseguren que no està rehabilitat. L'Audiència de Barcelona va rebutjar la demanda de la fiscalia d'allargar fins als 30 anys la seva estada a la presó, el màxim possible.

Aquestes són les propostes que s'han posat sobre la taula a partir de l'experiència d'altres països per als violadors amb risc de reincidència:

- Publicar llistes de delinqüents sexuals i avisar els veïns. Als Estats Units, aquestes llistes són d'accés públic. Els detractors opinen que aquesta mesura atempta contra l'honor dels delinqüents i que no en facilita la reinserció social.

- La vigilància permanent quan surten de la presó. A Anglaterra són vigilats per GPS quan hi ha risc que reincideixin. Per alguns experts, aquesta vigilància permanent equival a pressuposar que tornarà a delinquir i privar-lo del dret a circular lliurement.

- El tractament psicològic un cop acabada la condemna.
Això ja s'ha aplicat a França i, ara, Sarkozy ha parlat d'internar-los en un centre tancat si no se'n garanteix la rehabilitació. Aquí, actualment, seria impensable, perquè les lleis impedeixen l'internament sense la voluntat expressa del malalt.

- La castració química. És com es coneix el tractament hormonal per inhibir la libido. En casos comptats, s'aplica als Estats Units. Aquesta solució no té gaires adeptes perquè, encara que ja no poden agredir sexualment, la frustració els pot fer igualment violents.

- I el compliment íntegre de la condemna, que és el que proposa la fiscalia, amb la "doctrina Parot".
Ja s'aplica a Alemanya i a Austràlia, i en alguns casos acaba sent, a la pràctica, una cadena perpètua.

Anar al contingut