Regne Unit

Un meteorit que va impactar contra la Terra fa uns 65 milions d'anys hauria provocat l'extinció dels dinosaures

La revista científica britànica "Nature" publica una nova explicació de l'extinció dels dinosaures. Aquesta teoria conclou que un meteorit de 170 quilòmetres de diàmetre va explotar fa 160 milions d'anys i els fragments resultants de la col·lisió van anar a parar a diversos planetes del sistema solar, entre ells a la Terra. Un d'aquests fragments, de 10 quilòmetres de diàmetre, hauria impactat contra la península del Yucatán, a Mèxic, i hauria provocat un canvi climàtic sobtat que hauria acabat amb els dinosaures, fa uns 65 milions d'anys.

Actualitzat

Fa 160 milions d'anys, la ruptura de l'asteroide Baptisina, de 170 quilòmetres de diàmetre, va provocar una pluja de fragments que, segons els científics nord-americans, hauria provocat l'extinció dels dinosaures 100 milions d'anys més tard. I és que un d'aquests fragments, de 10 quilòmetres de diàmetre, hauria impactat contra la península mexicana del Yucatán, segons publica la revista científica britànica "Nature", i hauria provocat un canvi climàtic sobtat que hauria acabat amb aquest període prehistòric.

Dirigits per William Bottke, de l'Institut d'Investigació Southest, a Colorado, els equips científics han fet simulacions per ordinador per demostrar que l'onada de col·lisions va raure, previsiblement, en la "ruptura catastròfica" de l'asteroide ara fa 160 milions d'anys. Combinant els resultats que han obtingut, els experts conclouen que la pluja d'asteroides és, amb un 90% de probabilitats, la causa que va provocar l'impacte que el món va patir durant aquest període.

A més, els autors de la investigació apunten que la col·lisió, que va provocar un cràter anomenat Chicxulub, i una catàstrofe ambiental arreu del món, va formar part d'un procés molt més extens que va afectar tot el sistema solar. En aquest sentit, plantegen, entre d'altres, que la col·lisió també podria haver creat el cràter Tycho a la lluna i altres cràters gegants a Venus i Mart.

Finalment, la investigació apunta que la pluja de fragments podria ser el causant d'un terç dels objectes que rodegen la terra.

Anar al contingut