Durango

ETA fa esclatar una furgoneta bomba amb 100 quilos d'explosius a Durango

Una furgoneta bomba amb uns 80 quilos d'explosius ha explotat de matinada a la localitat de Durango. La deflagració ha passat a la part del darrere de la caserna de la Guàrdia Civil del municipi. Dos agents han resultat ferits lleus, tot i que han estat donats d'alta després de ser atesos en un centre hospitalari. La bomba ha fet nombrosos danys materials. Una hora després de l'acció terrorista ha aparegut calcinat un altre vehicle a Amorebieta, a Biscaia. Seria el cotxe que haurien fet servir els terroristes per escapar-se i que després haurien fet explotar. Aquest és el primer atemptat amb ferits que es comet després del trencament de la treva d'ETA i el tercer que pateix la caserna de Durango.

Actualitzat

Els fets han passat cap a dos quarts de quatre de la matinada quan un individu encaputxat ha aparcat, marxa enrere, el vehicle bomba, concretament una furgoneta Citroën C-15, al darrere de la caserna de Durango, a Biscaia. Les càmeres de vigilància han enregistrat els fets.

Un agent ha vist el sospitós i ha donat l'avís d'alerta. Al mateix temps, intentava actuar amb els inhibidors de freqüències, però els presumptes terroristes han activat a pocs metres de distància l'explosiu i han fet saltar pels aires la furgoneta, robada fa un parell de dies. Tres vehicles dels bombers han participat en l'extinció del foc que ha seguit l'explosió.

Els sospitosos han aprofitat l'explosió per fugir en un segon vehicle, amb matrícula de Portugal. Han agafat l'autovia Sant Sebastià - Bilbao, en direcció a la capital biscaïna. Uns 50 minuts més tard han fet esclatar el vehicle a la localitat biscaïna d'Amorebieta.

L'atemptat ha provocat ferides lleus a dos guàrdies civils de 30 i 37 anys, que han estat traslladats a l'hospital de Galdakao. Els dos agents s'han fet talls i presentaven altres lesions lleus ocasionades per l'ona expansiva. Han pogut ser donats d'alta cap a dos quarts de nou del matí. L'explosió ha provocat, però, destrosses importants tant en l'edifici de la caserna com en els vehicles de la Guàrdia Civil. També els immobles veïns a la caserna han patit les conseqüències de la deflagració.

La investigació

El director de la Guàrdia Civil, Joan Mesquida, ha assenyalat que l'artefacte explosiu podria estar compost d'entre 80 i 100 kg d'amonal, barrejat amb metralla.

La investigació se centra ara a determinar el tipus d'explosiu i el mecanisme de detonació així com la identitat dels terroristes.

El fet que el vehicle amb què han fugit portés matrícula portuguesa confirmaria que  la banda disposa d'infraestructura en aquest país. El jutge Baltasar Garzón ha decretat secret de sumari.

La ruptura efectiva de l'alto el foc

ETA no ha reivindicat l'acció, però si se'n confirmés l'autoria, es tractaria del primer atemptat després que el 30 de desembre a l'aeroport de Barajas va posar fi a l'última treva decretada el març del 2006. En aquella ocasió l'atemptat va deixar dos morts. Recordem que ETA no va declarar oficialment el trencament de l'alto el foc fins al juny, mesos després de l'acció contra la T-4.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut