Madrid

Detenen a França el cap de l'aparell logístic i dos altres presumptes membres d'ETA

La policia francesa ha detingut tres presumptes etarres. Entre els detinguts hi ha l'actual responsable de la logística de la banda, en una àmplia operació antiterrorista que continua oberta, segons han informat fonts de la investigació. Els detinguts són Juan Cruz Maiza Artola, de 56 anys, considerat com l'actual responsable de la logística de l'organització terrorista; Iker Iparraguirre Galagarra, que figura a la llista de terroristes més buscats per la policia i la Guàrdia Civil, i Galder Biohtz Cornago. Les detencions s'han produït en una vivenda de Rodes, i dins l'àmbit d'una àmplia operació que s'està desenvolupant al país veí contra la banda ETA. El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha destacat "la gran pèrdua" per a ETA que suposa la detenció de Juan Cruz Maiza.

Actualitzat

El ministre de l'Interior ha qualificat el suposat cap logístic d'ETA de "militant veterà" amb un "historial delictiu important". A la resta de detinguts els ha considerat "militants de base". El ministre de l'Interior també ha felicitat les policies espanyola i francesa.

Els experts en lluita antiterrorista estan escorcollant a hores d'ara el pis i el vehicle utilitzat pels detinguts cercant pistes.

Juan Cruz Artola, àlies "Lohi", de 56 anys va ser jutjat en rebel·lia a França l'any 2005 i va ser condemnat a 9 anys de presó en el macrojudici celebrat pel Tribunal Correccional de París contra 10 expresumptes integrants de l'aparell de la reserva d'ETA en aquest país i uns altres 5 activistes de la banda.

L'acusació li va atribuir aleshores la responsabilitat "dels comandos de reserva" d'ETA a la regió de Bordeus i el paper de cap de logística de l'organització terrorista des del 2002 fins almenys al 2005, com va confirmar, entre d'altres coses, la troballa de les seves empremtes dactilars en un zulo denominat Txernòbil i en uns altres tres trobats a l'octubre del 2004 al sud-oest de França.

Per la seva banda, Iker Iparraguirre Galarraga, nascut a Azpeitia, a Guipúscoa el 1978, figura entre la llista dels terroristes més buscats per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional i consta com a fugit des de l'any 2005, quan va aconseguir escapar de la persecució policial en l'operació que va desmantellar l'aparell de captació de l'organització terrorista.

Aquestes dues detencions, a les quals s'ha de sumar la d'un tercer presumpte membre, es produeixen l'endemà que fos detingut un altre presumpte membre de la banda al país gal, Pablo Aperribay Bediaga, que va amagar al seu domicili el 2004 l'etarra que va provar d'atemptar contra el rei aquell mateix any a Palma i que va formar part, com ell mateix, del "comando Adour", que va elaborar les informacions sobre polítics del País Basc.

Amb aquestes tres detencions, s'eleva fins a 22 el nombre de presumptes membres d'ETA arrestats des que l'organització va posar fi de manera oficial a la treva, el passat 6 de juny.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut