Barcelona

CiU, ERC i PP aproven una moció contra el traçat de l'AVE a Barcelona sense concretar una alternativa

Els grups de l'oposició a l'Ajuntament de Barcelona, CiU, ERC i PP, han fet front comú en el primer ple ordinari del nou consistori per aprovar una moció en contra de l'actual traçat de l'AVE al seu pas per l'Eixample barceloní. El text no ha comptat amb els vots de l'actual equip de govern, format per PSC i ICV-EUiA i que està en minoria. La proposició, que no té força legal perquè l'obra està considerada d'interès general, no concreta cap traçat alternatiu perquè les tres formacions que hi han votat a favor defensen rutes diferents. Aquesta és la primera derrota del govern en minoria de Barcelona en un ple de l'Ajuntament.

Actualitzat
El text de la resolució, presentada per CiU amb el suport del PP català i d'ERC, insta el consistori a comunicar el rebuig d'aquests partits al traçat de l'AVE als presidents del govern i la Generalitat. Es demana que es paralitzi l'acord del Consell de Ministres que dóna llum verda a la construcció d'un túnel pel centre de la ciutat, a través del carrer Mallorca, que passa al costat d'edificis emblemàtics com la Sagrada Família.

La moció insta també el Consell Municipal a reclamar una reunió "urgent" entre la ministra de Foment i tots els grups municipals per presentar-li les possibles alternatives a l'actual traçat. El text, però, no recull cap d'aquestes alternatives, ja que cada un dels partits a l'oposició defensa una ruta diferent.

Alternatives al traçat

CiU és partidària que la connexió entre Sants i la Sagrera es faci mitjançant un corredor ferroviari que discorri pel Baix Llobregat, el Vallès i al costat del Besòs. Per la seva banda, el PP opta per estudiar alternatives com el traçat pel Litoral i Esquerra s'inclina per construir el túnel del tren d'alta velocitat sota el ja existent al carrer Aragó.

Els enginyers encarregats de les obres han assegurat aquestes últimes setmanes que cap d'aquestes rutes alternatives és factible i han defensat el traçat per sota l'Eixample, apuntant que és totalment segur i que "no faria ni pessigolles a la Sagrada Família".

Hereu: "Per sort no és vinculant"

Després de l'aprovació de la moció, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha pres la paraula i ha destacat que l'Ajuntament de Barcelona no és competent per "paralitzar" una obra que ha de dur a terme el Ministeri de Foment, motiu pel qual ha subratllat que "el que avui s'ha aprovat es farà arribar però, per sort per a la ciutat, no tindrà força vinculant".

L'alcalde de Barcelona també ha recriminat a CiU, PPC i ERC que hagin estat "incapaços de presentar una proposta alternativa conjunta" i ha afegit que l'únic objectiu de l'oposició ha estat "utilitzar un tema estratègic" per demostrar que l'equip de govern no té la majoria.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut