Madrid

Zapatero destaca la política social del govern i promet una subvenció de 2.500 euros per fill

En el discurs del president del govern amb motiu del debat de l'estat de la nació no han faltat les referències al terrorisme, però José Luis Rodríguez Zapatero ha destacat sobretot el seu mandat com una etapa de bonança econòmica i avenços socials. Avenços que, segons ha dit, tindran continuïtat com ho demostra l'anunci que a partir d'ara totes les famílies amb residència legal tindran una subvenció de 2.500 euros per fill nascut. Zapatero ha advertit a ETA que "no hi ha cap via per al diàleg" ni "marge per intentar-ho" i ha assegurat una resposta "implacable" a l'amenaça terrorista. També ha reclamat que no s'entregui als terroristes "el premi de la nostra desunió".

Actualitzat

Zapatero ha afirmat que "Espanya és molt mes forta" ara que l'any 2004, quan els socialistes van arribar al govern espanyol. En el seu balanç ha destacat el benestar econòmic i les polítiques socials del govern que han permès reduir l'atur i l'ocupació temporal. Una política que ha de concloure en la pròxima legislatura, segons ha afirmat, amb la consecució de la plena ocupació i en paral·lel amb l'increment de pensions i del salari mínim i la disminució de la temporalitat.

La llei de la dependència és una mostra, ha dit el president, que Espanya és avui "un país més just i solidari" que fa tres anys, i en la mateixa línia ha recordat la llei d'igualtat entre homes i dones i els nous drets aprovats en aquesta legislatura han posat fi a discriminacions "seculars".

Pel que fa al terrorisme, Zapatero ha assegurat  que "no hi ha via per al diàleg" amb ETA a dia d'avui i també ha afirmat que no hi ha "marge" per reprendre'l. Zapatero ha demanat no entregar als terroristes "el premi de la nostra desunió".

El discurs ha passat de puntetes sobre la reforma dels estatuts d'autonomia però ha assegurat que ha disminuït la conflictivitat jurisdiccional entre Estat i comunitats autònomes i ha augmentat l'autogovern amb els nous estatuts que ja són vigents (País Valencià, Catalunya, Aragó, Illes Balears i Andalusia). Zapatero no ha perdut l'oportunitat de retreure al PP la seva oposició a l'estatut català.

El president del govern ha recordat també, com a conquestes del seu mandat, l'agilització dels processos de divorci, la legalització dels casaments entre homosexuals i l'aprovació de la llei d'igualtat.

En un avenç del que pot ser la intervenció del president del PP, Mariano Rajoy, el portaveu popular, Eduardo Zaplana, ha afirmat que el president del govern ha "dibuixat una Espanya irreal" i més que un discurs ha fet un "míting de poliesportiu". Sobre la subvenció de 2.500 euros per fill ha assegurat que aquesta és una mesura que ja va proposar el PP a les municipals.

Tant CiU com ERC han coincidit a titllar de "triomfalista" la intervenció. El portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, l'ha acusat de presentar un país "d'Alícia al país de les meravelles".

El president del grup d'ERC, Agustí Cerdà, ha criticat "un pel" de triomfalisme i que hagi "eludit" el debat sobre les reformes estatuàries.

El líder d'Esquerra Unida, Gaspar Llamazares, ha emplaçat Zapatero a fer menys triomfalisme i a esgotar la legislatura "per fer polítiques d'esquerres".

El debat el podeu seguir en directe des dels portals informatius de la CCRTV, el 3/24, Catalunya Informació, el teletext i la TDT.

 

 

 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut