Madrid

El president del govern demana no entregar als terroristes "el premi de la nostra desunió" en el Debat de Política General

El Debat de Política General ha començat amb un minut de silenci en homenatge als set turistes de l'atemptat terrorista d'aquest dilluns al Iemen. I, precisament, les primeres paraules del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, al ple del Congrés han estat en record per a les víctimes. Després, el president ha començat el seu discurs, l'últim d'aquesta legislatura, en el qual ha destacat especialment els avenços en política social aconseguits pel seu executiu durant aquests tres anys i mig de mandat i la "brillant gestió econòmica". Pel que fa al terrorisme, Zapatero ha demanat no entregar als terroristes "el premi de la nostra desunió" i ha afirmat que mentre hi ha hagut una única oportunitat de salvar vides, "he intentat aprofitar-la".

Actualitzat

En l'inici del seu discurs, l'últim d'aquesta legislatura, Rodríguez Zapatero ha recordat que en el seu discurs d'investidura el 2004 es va marcar com a objectius que es mantindria "fidel a les promeses" i va oferir "diàleg social, transparència i participació política". Unes promeses que, tres anys i mig després, assegura que ha acomplert en una legislatura, que ha definit com a "fèrtil", pel que fa als resultats obtinguts. En aquest sentit, el president ha dit que els problemes que tenia l'Estat s'estan encaminant millor. I és que el govern en té resposta.

Enmig dels aplaudiments des del grup socialista, Zapatero ha sentenciat: "Espanya està avui molt més forta que el 2004 i és un país amb més riquesa". A més, ha recordat que ara hi ha dos milions més de ciutadans i que l'Estat és el tercer inversor a l'estranger entre els països de l'OCDE. També pel que fa a la gestió econòmica, que ha titllat de "brillant",  Zapatero ha dit que ara hi ha a Espanya més llocs de treball estables, més famílies han millorat la seva situació econòmica i 3,5 milions de treballadors autònoms "han vist reconeguts els seus drets i tenen protecció social després de tants anys d'abandonament".

Gràcies a un gran esforç del govern, en tres mesos l'AVE arribarà a Barcelona, Valladolid i Màlaga, ha dit Zapatero. A més, el cap de l'executiu creu que Espanya ha aportat més equilibri en el seu model de creixement i que des del 2004 té superàvit als comptes públics, que "avui es treballa més que mai" i és "un país més digne i decent amb els seus ciutadans".

La Llei de la dependència és una mostra, ha dit el president, que Espanya és ara "un país més just i solidari" que fa tres anys i, en la mateixa línia, ha recordat la Llei d'igualtat entre homes i dones i que els nous drets aprovats en aquesta legislatura han posat fi a discriminacions "seculars". Zapatero ha recordat també l'agilització dels processos de divorci i la legalització dels casaments entre homosexuals.

En definitiva, ha dit, en aquests tres anys "ha prosperat el benestar a Espanya i als espanyols". Pel que fa a altres polítiques portades a terme, el president ha citat els nous estatuts d'autonomia i ha assegurat que en política exterior el seu executiu treballa per acabar amb la fam i per l'aliança de civilitzacions.

Seguretat

El president ha destacat la "brillant tasca" dels cossos i ha recordat que hi ha 11.000 policies més que el 2004.

Política de l'aigua

Zapatero ha assenyalat que el govern ha impulsat una política de l'aigua basada en l'austeritat, l'estalvi i el respecte mediambiental. Paral·lelament s'està en vies de multiplicar per 6 la capacitat de dessalinització que hi havia el 2004 amb la construcció de noves plantes.

Un horitzó econòmic de creixement i justícia social

El president del govern considera que està garantit un creixement econòmic per sobre el 3,5% que ha permès millorar l'ocupació, no només en quantitat, sinó en qualitat. La població activa supera en 2 milions la que hi havia fa tres anys i han crescut més del 40% els contractes indefinits gràcies, ha assegurat, a la Reforma Laboral.

Zapatero ha afegit que també s'han incrementat les prestacions socials, per exemple amb la Llei de la dependència que beneficiarà 200.000 persones, i s'han augmentat les pensions i salari mínims en un 25%.

Foment de l'espanyol

Pel que fa a la política cultural, ha destacat l'aprovació de la Llei del llibre i la lectura, la reforma de la Llei de la propietat intel·lectual i l'impuls de la utilització de l'espanyol a través de l'Institut Cervantes i el programa "Pensar en espanyol".

Política d'immigració

Pel president del govern, la política d'immigració ha permès integrar els treballadors estrangers al sistema, de manera que dos milions s'han donat d'alta a la seguretat social. Una política que, segons ha dit, s'ha acompanyat amb mesures de control de fronteres i acords amb els països del nord d'Àfrica. D'aquesta manera, s'hauria aconseguit que les entrades regulars superin, per primer cop, les irregulars.

Vivenda

Zapatero ha reconegut que l'accés a la vivenda, és una de les principals preocupacions dels espanyols ja que l'increment dels preus l'ha convertit en  inaccessible. Per lluitar contra la corrupció urbanística, el cap de l'executiu ha destacat l'aprovació de la nova Llei del sòl, i respecte a facilitar l'accés a l'habitatge, ha dit que es construirà sòl públic per protegir cases protegides i ha garantit més recursos econòmics per ajudes. Tot i els avenços obtinguts en aquesta legislatura, ha reconegut que encara no és suficient.

Estatut

Després de recordar que s'ha reunit amb el cap de l'oposició diverses vegades i 52 amb els presidents autonòmics, Zapatero ha destacat la reforma de diversos estatuts autonòmics, majoritàriament, amb el consens de tots els grups implicats. En aquest sentit, ha dit que Catalunya, Andalusia, València, les Balears i Aragó ja compten amb nous estatuts i que espera que Castella-la Manxa, Castella i Lleó i les Canàries els segueixin.

Soldats morts al Líban

Espanya s'ha mantingut fidel en garantir la pau arreu del món, ha dit el cap de l'executiu, que d'aquesta manera ha justificat les missions que té en zones de conflicte, on viu "gent innocent que no en té". Amb aquest compromís, ha continuat, "s'han perdut valuoses vides humanes que treballaven per Espanya i pels Cascos Blaus"; els últims fa deu dies al Líban. Per als sis soldats morts el cap de setmana passat, "el meu reconeixement, gratitud i record".

El president ha destacat que el govern ha treballat per l'enfortiment de la justícia a acceptar en silenci la deslegitimació "intolerable i interessada" del procés pels atemptats de l'11 de març a Madrid.

Lluita antiterrorista

Zapatero ha centrat el final del seu discurs en la lluita antiterrorista. Segons ha dit, la majoria dels espanyols ha donat suport al procés per acabar amb la violència de manera dialogada. Aquesta esperança es va trencar el passat mes de desembre amb "el brutal atemptat" de Barajas. Una esperança que es va perdre definitivament el 5 de juny, ha dit, quan la banda terrorista va declarar el final de l'alto el foc. I ha continuat: "Aquell mateix dia vaig reiterar la meva determinació per lluitar i vèncer el terrorisme amb tots els instruments i l'eficàcia de l'Estat de dret. És un compromís que vaig expressar en la meva investidura i que he mantingut viu, sempre dirigit a acabar definitivament el terrorisme."

"No és un compromís retòric", ha dit el cap de l'executiu espanyol, que sempre ha volgut explorar les possibilitats d'un final dialogat de la violència. En aquesta qüestió, ha assegurat, va trobar el suport de totes les forces excepte el PP. I és que, com ha afirmat: "mentre hi ha hagut una única oportunitat de salvar vides i canviar el rumb de la nostra història, he intentat aprofitar-la". 

Tot i que ha reiterat l'objectiu de combatre i vèncer el terrorisme amb tots els instruments de l'Estat de dret, el president ha reconegut que ETA ha fet impossible una via dialogada de la violència.  Sigui com sigui, ha reclamat unitat i ha afirmat amb fermesa: "No entreguem als terroristes el premi de la nostra desunió".

El punt més àlgid del debat arribarà avui a la tarda, quan hi hagi el cara a cara entre el cap de l'executiu i el líder del PP. Després aniran succeint-se la resta dels partits, que, fins dijous, tindran la paraula en una sessió que també servirà per saber fins a quin punt el president compta amb el suport dels seus socis.

El debat el podeu seguir en directe des dels portals informatius de CCRTV, el 3/24, Catalunya Informació, el teletext i la TDT.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut