Barcelona

Baltasar Porcel rep el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

Tot just una setmana després que el món literari li retés homenatge amb motiu del seu setantè aniversari, l'escriptor Baltasar Porcel segueix acumulant honors. L'últim li ha arribat aquest vespre, ja que acaba de rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes al Palau de la Música de Barcelona. En arribar al Palau, Porcel s'ha desplaçat directament al seu camerino, on l'esperava el vestit de gala. Després, durant la cerimònia, l'escriptor d'Andratx ha explicat que ha escrit en català la seva obra literària de ficció perquè, per a ell, "la llengua és la casa de l'ànima". El premi, dotat amb 30.000 euros, arriba en un moment molt especial per a Porcel, ja que acaba de superar un càncer.

Actualitzat

L'escriptor mallorquí Baltasar Porcel ha rebut el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2007 en reconeixement a "una de les grans obres de la narrativa catalana contemporània" i el seu "compromís" amb la llengua i literatura catalana. El premi, instituït per Òmnium Cultural el 1969, es concedeix anualment a una persona que per la seva obra literària o científica, escrita en català, i per l'exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans.

El jurat d'aquesta edició ha estat format per Vicenç Villatoro, Josep Maria Roig, Salvador Alegret, Albert Manent, Vinyet Panyella, Josep Maria Domingo, Salvador Cardús, Pere Tió i Ricard Torrents. En nom del jurat, Villatoro ha elogiat l'"ambició, profunditat i densitat excepcional" de l'obra de Porcel.

Baltasar Porcel s'ha mostrat "content" per la concessió del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes que li arriba en un "moment molt curiós" com és complir 70 anys, superar amb èxit un càncer i organizar-li unes jornades d'homenatge a La Pedrera. Porcel ha remarcat el "sentit de la llengua" en el seu discurs i ha evocat que els seus avantpassats van arribar a l'illa de Mallorca el 1242, uns anys en què "Ramon Llull no coneixia Pompeu Fabra", ha fet broma, i com van arribar a ell els seus primers llibres en català de mans del rector de la parròquia.

L'escriptor mallorquí ha dit que se sent identificat amb la màxima del filòsof Martin Heidegger, qui deia que "la llengua és la casa de l'ànima". Baltasar Porcel ha dit que es considera "descendent" dels escriptors de l'antiga Grècia, els quals "han deixat unes coses increïbles", i ha sostingut que "tot el que penso o dic ja ho van fer ells, per la qual cosa veig que no m'he equivocat i segueixo una línia". "Els llibres m'han influït més que qualsevol cosa en el món", ha afegit.

L'escriptor, tot i acabar de superar un càncer, es troba preparant la que serà la seva pròxima novel·la, que té previst publicar el 2008. "La vida d'un escriptor no és fàcil, és complexa i problemàtica, però la seva justificació està en els lectors", ha conclòs.

L'acte de lliurament del Premi d'Honor dels Lletres Catalanes ha tingut lloc al Palau de la Música Catalana, amb una escenografia centrada en la figura de Santiago Rusiñol i la batalla d'Almansa, de la qual han passat 300 anys. A l'acte han assistit el president de la Generalitat, José Montilla, el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu.

 


Anar al contingut