Madrid

La fiscalia no insta per ara a la il·legalització d'ANB i Batasuna demana als partits que no acceptin els resultats electorals

Batasuna ha enviat una carta als partits bascos en què els demana que no constitueixin ajuntaments i juntes generals després de les eleccions, perquè les consideren antidemocràtiques. Paral·lelament, segons fonts judicials, la Fiscalia General de l'Estat no preveu instar de manera immediata el procés d'il·legalització d'Acció Nacionalista Basca després que Batasuna hagi demanat el vot per aquesta formació en les pròximes municipals. Aquestes fonts han afegit que la fiscalia està seguint les accions d'ANB per anar-les analitzant, però "no hi ha res imminent". La declaració de Batasuna seria un indici més, però insuficient en si mateix per demanar que aquest partit quedi fora de la llei. El PP, en canvi, continua la seva ofensiva per reclamar la il·legalització d'aquest partit. El president popular, Mariano Rajoy, preguntarà a Zapatero sobre aquest punt al Congrés i el portaveu dels populars al Senat ha assegurat que el fiscal general ha de dimitir si no actua immediatament.

Actualitzat

En nom d'Acció Nacionalista Basca, Patxi Ruíz Samaniego ha assegurat que aquesta organització "no contempla" la possibilitat de ser il·legalitzada i farà una campanya "normal", encara que Batasuna hagi demanat el vot per la formació abertzale. Sobre els actes de kale borroka d'aquests dies Ruíz ha senyalat que la posició d'ANB s'expressa en els seus estatuts que rebutgen explicitament la violència.

El portaveu del PSOE al Congrés, Diego López Garrido, ha coincidit que "en aquests moments" no es oportú iniciar "cap procés d'il·legalització", perquè ja s'ha aconseguit que Batasuna no participi en les eleccions "ni sigui als ajuntaments bascos". Per Garrido, la roda de premsa de Batasuna va ser una "patètica" expressió del "fracàs" d'aquesta organització en demanar el vot per a ANB exhibint una llista al Parlament navarrès que precisament ha estat anul·lada. El portaveu socialista ha afirmat que si s'hagués intentat il·legalitzar ANB el Constitucional ho hauria rebutjat i l'actitud del govern i la fiscalia ha permès anul·lar moltes de les llistes que, d'una altra manera, haurien pogut presentar-s'hi. Garrido ha insistit a demanar al PP que deixi d'actuar "d'altaveu dels terroristes".

El coordinador general d'IU, Gaspar Llamazares, també creu que no hi ha cap raó per continuar amb "els deliris il·legalitzadors del PP" i ha criticat que els populars se senten "impotents" per fer una campanya electoral si no és citant ETA o Batasuna.

També el coordinador general d'Ezker Batua-Berdeak, Javier Madrazo, ha reclamat a la Fiscalia que "no fomenti més el protagonisme i el victimisme d'ETA i Batasuna" i per això ha demanat que no promogui la il·legalització d'ANB.

El president del PP, Mariano Rajoy, ha reclamat al president José Luis Rodríguez Zapatero i al fiscal general, Cándido Conde-Pumpido, que iniciïn ja els tràmits d'il·legalització d'ANB. Segons Rajoy, "Batasuna s'està rient del govern d'Espanya" i "indirectament" dels espanyols, perquè ja han anunciat que estan en campanya. Per aquests motius, ha anunciat que aquesta setmana preguntarà a Zapatero sobre aquest tema en la sessió de control del Congrés. En el mateix sentit, el secretari general del PP, Ángel Acebes, ha assegurat que ETA va "de victòria en victòria" gràcies a les cessions del govern.

L'Associació de Víctimes del Terrorisme ha anunciat que, després de les declaracions d'un portaveu de Batasuna demanant el vot per a l'ANB, presentarà un escrit d'ampliació de la querella que va presentar a l'Audiència Nacional, perquè el jutge Baltasar Garzón suspengui les activitats d'aquesta organització. El mateix demanarà un altre associació de víctimes anomenada Dignitat i Justícia.

La Confederació Espanyola de Policía (CEP) igualment ha acusat al Fiscal General de l'Estat de no exercir les seves funcions per no promoure accions per aplicar la llei de partits a ANB.

La carta de Batasuna

La dirigent de Batasuna Jone Goirizelaia ha explicat que en la carta dirigida als partits bascos es reclama que abans que s'acabi la campanya de les municipals expliquin si, com l'organització abertzale, creuen "que no es poden formalitzar les institucions després d'unes eleccions antidemocràtiques perquè no han pogut participar-hi tots". La carta l'han fet arribar al PNB i està previst enviar-la en els pròxims dies a la resta de formacions basques.

Batasuna ha continuat amb la seva campanya de protesta per l'anul·lació de llistes abertzales amb una concentració davant la seu del PNB de Bilbao, on simpatitzants i dirigents han mostrat una pancarta amb el lema en euskera "Respectar la voluntat dels ciutadans".

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut