Bilbao

Gest per la Pau reclama "respecte" pel llaç blau i que només s'usi contra ETA

La coordinadora Gest per la Pau d'Euskadi ha reclamat "respecte" pel llaç blau i que no s'usi per a campanyes amb finalitats diferents de les que tenia quan es va crear el símbol: demanar la llibertat dels segrestats i protestar contra ETA. Gest per la Pau ha explicat que el llaç blau ha estat un "símbol unitari de llibertat davant ETA" i ha estat "lligat sempre a segrestos", cosa que fa "incomprensible" que ara el PP l'usi per protestar contra la decisió del govern d'atenuar la presó de l'etarra De Juana Chaos. El grup pacifista ha demanat un "mínim de sensatesa, calma i seny" als qui, "en lloc de dirigir la seva lluita contra els responsables de l'existència del problema, ETA, ho fan contra els seus adversaris polítics".

Actualitzat
"L'experiència demostra que la utilització de la política antiterrorista com a arma per atacar-se entre els partits ha tingut conseqüències nefastes per al conjunt de la societat", i només beneficia els terroristes, segons ha declarat en un comunicat Gest per la Pau.

El grup pacifista ha explicat que van crear el llaç blau com a símbol de la lletra "A" del mot euskaldun "askatu" -que vol dir "alliberar"- i que pretenia "identificar totes les persones que condemnen un segrest i exigien l'alliberament de Julio Iglesias Zamora, segrestat durant 116 dies, sense lligar-lo a cap organització en concret, per aconseguir així la seva màxima extensió el 1993." Posteriorment, segons han recordat, el llaç blau es va seguir utilitzant amb la mateixa finalitat durant els següents segrestos d'ETA, als empresaris José María Aldaia i Cosme Delclaux i al funcionari de presons José Antonio Ortega Lara.

Gest per la Pau ha subratllat que el llaç blau ha estat sempre vinculat als casos de segrestos d'ETA i que, per tant, no té sentit que el PP l'usi ara contra la decisió d'atenuar la condemna al pres José Ignacio de Juana Chaos.

El grup, que ha assenyalat que no té la patent del llaç bau, ha considerat que "per respecte al que va significar, el compromís de la ciutadania per aconseguir la pau i l'esforç de milers de persones que van patir amenaces i agressions per dur-lo", aquest símbol no s'ha d'utilitzar "per protagonitzar campanyes amb fins diferents" dels que en van motivar la creació.
Anar al contingut