Madrid

Els partits polítics acorden prohibir les donacions anònimes i fixar-ne un màxim anual

Els diferents partits han arribat a un principi d'acord sobre la nova llei que regularà com poden finançar-se, entesa que passa per prohibir les donacions anònimes de les empreses. Un cop s'apliqui la nova llei, no només s'haurà d'identificar la procedència dels diners, sinó que s'haurà de respectar una quantitat màxima anual que encara està per determinar. El president d'ERC al Congrés, Agustí Cerdà, ha anunciat l'entesa i ha explicat que la xifra màxima anual oscil·larà entre els 30.000 i els 150.000 euros. Segons ha dit, la quantitat final podria rondar els 60.000 euros.

Actualitzat

Fa temps que el Congrés té pendent reforma l'actual llei de finançament, que data del 1987. El Tribunal de Comptes ho ha demanat amb insistència, però el Congrés ha anat prorrogant l'assumpte. El 20 de novembre, la cambra va admetre una proposició de llei d'ERC sobre el tema, però les discrepàncies sobre els donatius anònims dificultaven l'acord. El president del grup al Congrés, Agustí Cerdà, ha considerat "bo per a la democràcia" que se sàpiga l'origen dels diners i ha dit que "no hi pot haver casos com els de CiU, amb quatre milions d'euros que no se sap qui els ha donat".

La proposta republicana estableix dues vies de finançament dels partits: d'una banda, les aportacions públiques i de l'altra, les donacions privades, que hauran de tenir l'origen en persones físiques (no empreses), que no podran ser anònimes i que no sobrepassaran els 30.000 euros anuals per contribuent. Les ajudes desgravaran.

Els partits han negociat en funció d'aquesta proposta. Fins ara, PP, CiU i PNB s'oposaven a l'obligació d'identificar els donants, perquè són els principals beneficiaris de les ajudes anònimes. Tot i que CiU encara hi té alguna reserva, sembla que la controvèrsia es dóna per superada i que l'únic escull és la quantitat màxima que pot cedir. ERC la situa en 30.000, el PNB en 60.000, CiU la vol elevar a 100.000 i el PNB, a 150.000, amb l'argument que, sigui quin en sigui el límit, l'important és que se'n faci públic l'origen.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut