Jerusalem

Dimiteix el cap de l'exèrcit israelià pel fracàs de la guerra del Líban

El cap de l'Estat Major israelià, el general Dan Halutz, ha presentat la seva dimissió pel fracàs en la guerra del Líban de l'estiu passat, segons han confirmat fonts militars. Es tracta del responsable de més rang que dimiteix d'entre tots els qui han estat rebent pressions en aquest sentit des que es va acabar el conflicte. En la seva carta de dimissió, el militar argumenta que hi ha proves internes que demostren la seva responsabilitat en els errors que es van cometre durant l'atac al país àrab l'estiu passat.

Actualitzat

La dimissió ha estat ben rebuda pels oficials de l'exèrcit israelià, que han reconegut que "ja era hora" que arribés aquesta renúncia. El comandant general Moshe Kaplinsky actuarà com a cap interí de les forces armades fins que es faci el nou nomenament.

Fa dues setmanes, Halutz va dir que dimitiria si el comitè Winograd el considerava responsable d'haver gestionat malament la segona guerra del Líban. "Si el comitè considera que m'he equivocat, això m'obligaria a dimitir", va dir Halutz abans que el comitè fes públiques les seves conclusions. La dimissió, però, ha arribat abans de conèixer la resolució del comitè.

La ràdio de l'exèrit israelià ha relatat que Halutz assumeix en una carta la seva responsabilitat per les conseqüències de la guerra.

D'altra banda, el general retirat Dan Shomron ha presentat els resultats d'una investigació criticant els comandaments israelians per l'escassa organització de la guerra.

L'informe complet de la comissió Winograd sobre la guerra amb el Líban, que s'espera en les pròximes hores, podria posar sota pressió el primer ministre israelià, Ehud Olmert, també investigat per un comitè nomenat pel govern per esbrinar si van frenar les investigacions sobre la guerra.

Les xifres del fracàs

Entre els mesos de juliol i agost, les tropes israelianes van llançar una intensa ofensiva militar contra la guerrilla de Hezbollah al Líban, sense aconseguir, després de 34 dies, ni alliberar els dos soldats capturats per les milícies ni aturar els atacs al nord d'Israel. Aquella ofensiva va provocar la mort de 1.000 libanesos, la majoria civils, i de prop de 160 soldats i civils israelians.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut