Madrid

ETA reapareix després de nou mesos d'alto el foc amb un atemptat a Barajas que ha deixat dos desapareguts i diversos ferits lleus

ETA ha trencat l'alto el foc amb una furgoneta bomba que la policia ha fet explotar de forma controlada a l'aparcament de la terminal T4 de l'aeroport de Barajas. Abans, fins a tres trucades havien alertat de la col·locació de l'explosiu, l'última de les quals ha atribuït l'acció a la banda terrorista. La policia ha tingut temps de desallotjar la zona i acordonar-la però, tot i això, Interior ha comunicat que hi ha dues persones desaparegudes. Els treballs per localitzar-les són molt lents ja que la gran quantitat de runa fa que sigui impossible accedir a la planta de l'explosió. L'atemptat ha desfermat el caos a l'aeroport i ha obligat a suspendre el tràfic aeri durant unes hores.

Actualitzat

Cap a les nou del matí hi ha hagut l'explosió del vehicle, controlada per la policia, que prèviament havia desallotjat i acordonat l'aparcament de la terminal T4 de Barajas. Una hora abans, un comunicant anònim havia avisat de l'existència d'un cotxe bomba, concretament una furgoneta Renault Traffic, de color grana, en una trucada al DYA de Guipúscoa. Ha dit que la furgoneta estava carregada amb explosius de molta potència i ha recomanat que la policia no intentés desactivar-los. Aquest primer comunicant no ha dit si parlava en nom d'ETA. Uns deu o quinze minuts després s'ha repetit la trucada als bombers, també sense cap reivindicació. Finalment, a dos quarts de nou hi ha hagut una tercera trucada. En aquest cas, el comunicant sí que ha dit que parlava en nom d'ETA.

Les primeres estimacions policials apunten que ETA hauria utilitzat prop de 200 quilos d'explosius. Això fa pensar en l'abast de l'explosió, que ha deixat la zona afectada convertida en una massa de ferro i formigó. L'artefacte també contenia cordó detonant i cartutxos de dinamita per multiplicar el seu efecte i s'hauria activat mitjançant un detonador. Les plantes del mòdul D del pàrquing de la terminal 4, inaugurada al febrer, han quedat literalment plegades unes damunt de les altres sense paret frontal ni sostre com a conseqüència de la potent deflagració.

Una vintena de persones han hagut de rebre atenció sanitària per ferides de poca consideració i, a última hora del dia, les cinc persones que han hagut de ser ingressades, cap d'elles amb lesions greus, ja havien estat donades d'alta. El més greu, però, és la desaparició de dues persones de nacionalitat equatoriana.

El primer desaparegut del qual s'ha tingut coneixement és Diego Armando Estacio, de 19 anys. El jove havia anat amb la seva parella a l'aeroport a buscar la sogra, que arribava de viatge. La noia s'ha desplaçat a la terminal mentre ell s'ha quedat al vehicle per dormir una mica. Aquesta circumstància hauria fet que no s'adonés de l'avís de desallotjament.

A mitja tarda s'ha informat d'una segona desaparició. Igual que el seu compatriota, Carlos Alonso Palate també s'havia quedat descansant dins del seu cotxe estacionat a l'aparcament. La seva desaparició ha estat denunciada per familiars, però, tot i els esforços dels bombers, les feines de desenrunament poden durar dies.

L'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, que ha visitat la zona afectada, ha confirmat la complexitat de les tasques després de parlar amb els equips de bombers i emergències. Ara com ara, i fins que no es netegi tota la runa, és materialment impossible accedir a la planta on hi ha hagut l'explosió. 

L'explosió ha provocat corregudes i nervis dins i fora de la terminal, entre els passatgers i entre els taxistes i els treballadors de l'aeroport. Als passatgers que eren a dins els han fet sortir a les pistes, on a l'aire lliure han hagut d'esperar fins que la progressiva normalització de la situació ha fet possible traslladar-los a altres terminals. L'Ajuntament i la Comunitat de Madrid s'han mobilitzat per atendre tots els afectats per l'atemptat. 

La T4 ha anat recuperant la normalitat a partir del migdia, però en els primers moments de funcionament s'hi han registrat importants problemes arran de la falta de taxis i altres mitjans de transport per sortir de l'àrea de l'aeroport.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut