Santiago de Xile

Milers de xilens evidencien la divisió del país en el funeral pel dictador Augusto Pinochet

L'escola militar de Santiago ha acollit la celebració del funeral d'Augusto Pinochet. El dictador ha rebut els honors militars que corresponen als caps de l'exèrcit, però no són funerals d'estat ni s'ha decretat dol oficial de tres dies, com correspondria a un antic cap d'estat. De fet, l'única representant del govern que hi ha assistit és la ministra de Defensa, que ha estat increpada pels assistents en arribar a la cerimònia. En acabar la cerimònia, el cos de l'exdictador ha estat traslladat en helicòpter per ser incinerat. Paral·lelament a la missa, els detractors de Pinochet han participat en una cerimònia en record de les víctimes de la dictadura a la plaça de la Constitución.

Actualitzat
Unes 6.000 persones han assistit als funerals per Augusto Pinochet al pati Alpatacal de l'Escola Militar. Els assistents han rebut amb una forta esbroncada l'única representant a la cerimònia del govern, la ministra de Defensa, Vivianne Blanlot. A la mateixa hora, en un altre punt de la capital xilena, a la plaça de la Ciudadanía, davant el palau de la Moneda, un miler de persones convocades per organismes de drets humans rendeixen homenatge a l'expresident xilè Salvador Allende, derrocat l'11 de setembre del 1973 pel cop d'estat liderat per Pinochet.

És una prova més de com la figura del dictador continua dividint la societat xilena. Una divisió que s'ha fet més evident aquests dies, després de la seva mort, que ha provocat en uns l'alegria de veure com desapareixia el dictador que va acabar amb la vida de milers de xilens, i en d'altres la tristesa per la pèrdua d'un líder. Una divisió que s'ha vist agreujada, a més, per la negativa del govern xilè, encapçalat per la socialista Michelle Bachelet, d'oferir a Pinochet un funeral amb honors d'estat.

El bisbe castrense, Juan Barros, ha oficiat la missa que han seguit atentament els assistents aixecant mocadors blancs. A continuació ha arribat el torn dels discursos. En primer lloc, la filla de Pinochet, Lucía; l'empresari i president de la Fundació Pinochet, Hernán Guillof; per part dels seus col·laboradors, l'exministre del seu govern Carlos Cáceres i, per part del cos de generals retirats de l'exèrcit, Guillermo Toro.

La força dels Pinochet contra l'odi


En els discursos tant de la filla com de la néta de l'exdictador s'ha recalcat la força que ha mostrat la família davant l'odi de què ha estat objecte. Lucía Pinochet, la filla gran, ha acusat directament la premsa internacional de promoure aquest rebuig i ha advertit que els titulars dels mitjans del món demostrarien no comprendre la gran convocatòria de xilens en les cerimònies mortuòries en un marc democràtic i sense pressions de cap tipus. La néta, María José Martínez, també ha tingut paraules de reconeixement al seu avi per "no deixar que ens consumís l'odi" i ha assegurat que dur el cognom Pinochet "serà sempre el nostre orgull més gran". De la seva banda, tant la vídua, Lucía Hiriart, com el nét més gran, Rodrigo García, han agraït les mostres de condol rebudes.

Després de la missa, a la qual no ha assistit cap representant de l'ambaixada espanyola a Xile, el cos de Pinochet serà incinerat i les seves cendres les portaran a la finca familiar de Los Boldos, a uns 100 quilòmetres de Santiago. D'aquesta manera s'evitarà que hi hagi una tomba del general permanentment vigilada.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut