Santiago de Xile

Pinochet mor als 91 anys a Santiago de Xile a causa d'una crisi cardíaca i sense passar comptes amb la justícia

L'exdictador de Xile Augusto Pinochet ha mort aquest diumenge a un quart de set del vespre a l'Hospital Militar de Santiago de Xile a causa d'una crisi cardíaca. Pinochet va ser ingressat d'urgència diumenge passat a la nit a l'hospital, on el van intervenir quirúrgicament, però la seva situació ha estat en tot moment extremadament greu. Pinochet, que la setmana passada va celebrar el seu 91 aniversari, estava des de dilluns sota arrest domiciliari pel segrest i homicidi de dos opositors al seu règim, el 1974. El govern xilè ha confirmat que no hi haurà funeral d'estat per a Pinochet.

Actualitzat

Augusto Pinochet, que va governar Xile amb mà de ferro des del cop d'estat que va derrocar el règim democràtic de Salvador Allende l'11 de setembre de 1973 fins al 1990, no ha superat l'infart que fa tot just una setmana el va portar a ingressar d'urgència i a ser operat a l'Hospital Militar de Santiago de Xile. L'estat de Pinochet va arribar a ser extremadament greu, fins al punt que un sacerdot li va practicar l'extremunció.

Dijous, però, semblava que l'exdictador es recuperava favorablement i va poder abandonar la unitat de cures intensives. Fins i tot s'havia especulat que li podrien donar l'alta. Això va desfermar les sospites entre els familiars de víctimes del seu règim, que van recordar que, en ocasions anteriors, Pinochet havia utilitzat el seu estat de salut com a excusa per no afrontar processos judicials que tenia pendents. Aquest cop, però, la gravetat del seu estat de salut era real.

Segons el comunicat de l'hospital, a dos quarts de dues del migdia, hora local, quatre hores més tard hora d'aquí, Pinochet ha sofert una greu i inesperada crisi cardíaca i ha hagut de ser traslladat de nou a la unitat de cures intensives en estat crític. Els metges han informat que se li han aplicat les mesures de reanimació pertinents, però no han pogut fer res per salvar-li la vida.

L'exdictador ha mort envoltat de la seva família, que havia arribat pocs minuts abans a l'hospital. La casualitat ha volgut que l'exmandatari xilè morís el dia de l'aniversari de la seva esposa, que complia 84 anys. També és la jornada en què arreu del planeta se celebra el Dia dels Drets Humans. Precisament ell, protagonista de la dictadura militar més llarga de la història de Xile i que va deixar més de 3.500 detinguts desapareguts i 10.000 víctimes de violacions als drets humans. Pinochet mor sense afrontar cap de les gairebé 300 querelles que pesaven sobre ell per aquestes atrocitats. Segons les lleis xilenes, aquests casos no moren amb Pinochet, sinó que seguiran sent investigats pels tribunals. 

La mort de Pinochet ha portat desenes de simpatitzants seus als afores de l'Hospital Militar, on ploren la seva desaparició.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut