Barcelona

Una dotzena de castellers de l'Índia arriben a Catalunya per intercanviar les tècniques de plantar torres humanes

Aquest dimarts han arribat una dotzena de "govindes", l'equivalent a l'Índia dels castellers catalans, a Barcelona per passar uns dies amb els Castellers de Vilafranca i compartir experiències per saber quines tècniques apliquen uns i altres per aixecar torres humanes. Feia quinze anys que els "verds" sabien que existien, però fins ara no hi havia hagut mai cap contacte entre ells. Ara passaran deu dies aquí i faran immersió en el món casteller català.

Actualitzat
S'espera que així comenci una relació intercultural a llarg termini. Els han preparat un seguit d'activitats a Granollers, Sitges, Terrassa, Valls, Tarragona i Barcelona, però la més destacada serà la de dissabte a la tarda, quan faran una actuació conjunta amb els Castellers de Vilafranca. De moment, aquest dimarts, a l'arribada a l'aeroport del Prat, ja han deixat veure un tastet de la seva manera de fer castells amb un pilar de quatre.

L'origen dels castells a l'Índia es remunta a uns quants milers d'anys. Diuen que un nen entremaliat, conegut com "lord Krishna", s'agrupava amb els seus amics per aconseguir trencar l'olla de mantega que la seva mare li amagava penjada al sostre. El que va començar com un joc de nens -similar a la nostra cucanya- i es va convertir en un ball popular, fa 70 anys que a l'Índia es manté com un espectacle i una competició entre colles, però amb una característica diferent dels castellers catalans: aquí s'actua durant tota una temporada i en diades de grups reduïts de colles, tot el contrari del que passa a l'Índia, on es fa només un dia a l'any, coincidint amb l'aniversari del Krishna. Una diada que omple les places amb 40.000 persones.

Només a Mumbai, hi ha registrades 507 "mandals", el nom que reben les colles a l'Índia. Algunes estan formades només per dones, però, com va passar durant molts anys aquí, barrejar-se amb les dels homes encara és impensable. També hi ha colles de "govindes" infantils i, com a molt, es fan castells de vuit pisos.

Aquest estiu un grup de castellers de Vilafranca va viatjar a l'Índia per conèixer-los i per fer un documental sobre torres humanes arreu del món. De moment, els "govindes" que guanyin la competició de l'any que ve rebran com a premi un viatge a Catalunya per aprendre a fer castells.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut