Madrid

El fiscal demana penes d'entre 32 i 22 anys de presó per als sis integrants de l'anomenat "comando Dixan"

El judici per l'anomenat "comando Dixan" ha continuat a l'Audiència Nacional amb la declaració dels testimonis de la defensa i la fiscalia. Un agent dels Tedax ha explicat que el mòbil trobat en un dels domicilis podria servir per activar un explosiu. Per aquesta raó el fiscal demana entre 32 i 22 anys de presó per a les sis persones acusades d'integrar una cèl·lula islamista. Per contra, un professor de la Universitat de Girona ha explicat que, encara que s'hagués barrejat amb combustible una de les substàncies trobades, no hauria resultat perillosa. El judici, que havia de quedar vist per a sentència, continuarà el 30 de novembre amb la declaració de més testimonis.

Actualitzat

El fiscal ha demanat 32 anys de presó per al suposat cervell de la cèl·lula, Mohammad Taharaoui, i 22 per a la resta d'encausats. L'algerià Mohammad Taharaoui està acusat de formar una "cèl·lula terrorista de caràcter integrista islàmic" amb Smail Boudjelthi, Ali Kaouka, Souhil Kaouka, Mohammad Amine Benaboura i Mohammad Nebbar. Segons el fiscal, al pis de Taharaoui es van trobar elements "que componen l'aparell d'ignició utilitzat en els artefactes explosius", a més d'un telèfon mòbil de la marca Trium amb dos orificis efectuats a la part superior, semblants als utilitzats en els atemptats que Al-Qaeda va perpetrar a Bali, a Indonèsia, l'octubre del 2002, en què van morir més de 200 persones. La fiscalia assegura que és important assenyalar que de les últimes investigacions realitzades, es desprèn que aquest mateix sistema va ser l'utilitzat en l'atac terrorista de l'11-M a l'estació ferroviària d'Atocha.

El representant del ministeri públic afegeix que quan Benahmed va ser detingut a França, al desembre del 2002, Boudjelthi -que estava sotmès a vigilància a Espanya- es va desfer en el seu domicili de Banyoles d'una bossa de plàstic amb dos bidons que contenien diversos líquids, operació que va repetir l'endemà amb una ampolla. Aquestes substàncies van ser analitzades pel laboratori químic de l'FBI, que va determinar que si el líquid del bidó es barreja amb el de l'ampolla el resultat és un producte conegut com a "napalm casolà'".

L'informe del fiscal també fa referència a un segon informe de l'FBI nord-americà sobre les plaques electròniques utilitzades per Al-Qaeda com a temporitzadors en la fabricació d'explosius. La fiscalia sosté que aquesta era la tècnica utilitzada pels detinguts, segons es va poder comprovar gràcies al material que els va ser confiscat al domicili de Taharaoui, i destaca que l'acusat Mohammad Nebbar és enginyer electrònic.

Tot i aquestes elaborades connexions i acusacions, la cèl·lula que presumptament formaven els acusats ha acabat rebent el sobrenom popular de "comando Dixan", pel caràcter suposadament innocu de les substàncies que els van ser intervingudes. Aquesta circumstància està avalada per un informe del laboratori de l'exèrcit anterior a l'efectuat per l'FBI, que assegurava que entre les substàncies hi havia detergent i ratlladura de coco.

El fiscal que intervindrà en la vista serà Jesús Alonso, que dimarts passat va renunciar a representar el ministeri públic en el judici a l'etarra José Ignacio de Juana Chaos, per qui havia sol·licitat 96 anys de presó, per no haver de demanar una rebaixa de pena.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut