Estrasburg

L'eurocambra aprova la iniciativa de pau a Euskadi per només 10 vots de diferència

El Parlament Europeu ha aprovat la resolució sobre el procés de pau a Euskadi impulsada pels socialistes, els liberals, els Verds i Esquerra Unida. Després d'un embolic en les votacions per les queixes dels eurodiputats populars, la cambra d'Estrasburg ha rebutjat el text del PP que demanava, entre altres punts, que no s'aprovés el diàleg amb ETA.

Actualitzat

El Parlament Europeu ha donat suport per un escàs marge de 321 vots a favor, 311 en contra i 24 abstencions, al procés de pau a Euskadi en aprovar la resolució presentada per socialistes, liberals, verds i Esquerra Unida, en què "es dóna suport a la lluita contra el terrorisme, així com a la iniciativa de pau al País Basc empresa per les institucions democràtiques espanyoles en el marc de les seves competències".

La resolució popular ha estat rebutjada per 203 vots a favor, 322 en contra i 31 abstencions després d'una votació polèmica que s'ha hagut de fer dues vegades. La repetició s'ha fet a petició dels eurodiputats populars, que es queixaven que s'havia votat electrònicament i no a mà alçada com estava anunciat, i que això ha provocat errors de vot. La parlamentària conservadora irlandesa Avril Doyle fins i tot ha arribat a qüestionar la independència del president del Parlament, Josep Borrell, i l'ha acusat de voler afavorir la resolució dels socialistes. Després, s'ha aprovat el text comú de tots els grups.

La resolució conjunta aprovada reclama al Parlament Europeu que faci seva la Declaració del Consell Europeu del 23 i 24 de març del 2006 sota presidència austríaca, que celebrava la notícia donada pel president del govern espanyol sobre l'anunci d'un alto el foc permanent fet per la banda terrorista ETA.

També dóna suport a la comunicació de Josep Borrell del 22 de març del 2006 que qualificava l'anunci de treva d'ETA d'una "bona notícia per a la societat espanyola i per a tota Europa". El president de l'eurocambra continuava dient que això "demostra que es pot combatre el terrorisme des de la força de la democràcia". "És un moment per a l'esperança i per a la unitat de totes les forces polítiques democràtiques", demanava Borrell en aquella declaració.

El PSOE, buscant fins a l'últim minut el suport del PP, havia eliminat del text la referència a la resolució aprovada pel Congrés dels Diputats el maig del 2005, que fixava el marc de diàleg del govern amb ETA. També havia substituït l'expressió "procés de pau" per "iniciativa de pau", però el grup popular no ha acceptat sumar-se a la proposta socialista.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut