Barcelona

L'Institut d'Estudis Catalans celebra el centenari amb més de 370 actes

Una conferència del bioquímic Joan Massagué sobre el futur de la investigació contra el càncer ha inaugurat oficialment aquest dilluns al vespre els actes commemoratius del centenari de l'Institut d'Estudis Catalans. El president Pasqual Maragall i la ministra de Cultura, Carmen Calvo, han presidit l'acte del Palau de la Música Catalana. Massagué ha reivindicat que les institucions científiques no estiguin subjectes als canvis polítics després d'explicar que hauran de passar entre 20 i 30 anys perquè tots els tipus de càncer tinguin la teràpia adequada. Amb tot, ha explicat que els científics van aconseguint fites, entenent els processos que fan que aparegui un càncer, i que aquest faci metàstasi.

Actualitzat
Fins a finals del 2007, l'IEC organitza 370 actes per commemorar els cent anys d'història de l'acadèmia nacional de les ciències i les humanitats catalanes. A la jornada inaugural, al Palau de la Música Catalana, hi han estat presents la ministra de Cultura, Carmen Calvo; el president de la Generalitat, Pasqual Maragall; el president de l'IEC, Salvador Giner, i el seu vicepresident, Antoni Riera.

El Cor de Cambra del Palau de la Música, sota la direcció de Daniel Mestre, ha interpretat peces amb lletres de Joan Maragall, Guerau de Liost i Pere Serafí, i també hi ha hagut actuacions de Dolçainers i Tabaleters del País Valencià.

Un segle després de la seva creació, l'IEC aposta per la normalització científica i acostar la ciència a la societat catalana; per aquest motiu la conferència inaugural ha anat a càrrec del bioquímic Joan Massagué, que ha explicat la situació actual de la lluita contra el càncer.

Massagué ja ha avançat que el càncer segueix sent una assignatura pendent i si bé hi ha hagut "petits triomfs", no serà fins d'aquí a uns 40 anys quan hagi noves medecines capaces d'eradicar el càncer perquè actualment "només tenim entre un 10 i un 20% del coneixement necessari" per combatre'l.

Antoni Riera ha explicat que el programa d'actes pel centenari inclou cicles de conferències, congressos, presentacions de publicacions, concerts i exposicions que giraran entorn de les cinc grans àrees en les quals s'estructura l'Institut: Història, Llengua, Ciències Socials, Ciències i Tecnologia i Ciències Biològiques. El vicepresident de l'IEC i president de la Comissió del Centenari ha assenyalat que volen aprofitar el centenari per "obrir les portes de l'Institut a la societat catalana i reafirmar vincles amb aquesta".
Anar al contingut