Ginebra

El suïcidi és la segona causa de mort entre els joves a Europa

Una de cada quatre persones estarà afectada en algun moment de la seva vida per un trastorn mental. Són dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que apunten l'evolució a l'alça dels afectats per aquest tipus de malalties. Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, l'OMS ha demanat que es presti més atenció al diagnòstic adequat i al tractament d'aquest tipus de malalties com a vies per reduir els casos de suïcidi, que cada any causen la mort de 873.000 persones i que a Europa ja és la segona causa de mort entre els joves.

Actualitzat

L'agència sanitària de l'ONU recorda que el suïcidi és una de les principals causes de morts prematures i evitables. "Molt sovint, el suïcidi és conseqüència d'errades en els processos de diagnòstic i tractament de malalties mentals serioses", ha assegurat el màxim responsable de l'OMS, el suec Anders Nordstrom.

L'organització, amb seu a Ginebra, calcula que el 90% dels casos de suïcidi estan associats a desordres mentals com la depressió, l'esquizofrènia i l'alcoholisme, i que al món hi ha uns 450 milions de persones amb problemes mentals, neurològics o de conducta.

Un dels àmbits que més preocupen els experts és el suïcidi entre els joves, ja que hi ha països com la Xina en què s'ha convertit en la principal causa de mort de la població entre els 15 i els 35 anys, i a la zona europea -formada per 52 països, segons la distribució de l'OMS- ja és la segona.

Malgrat l'existència de tractaments efectius per a gran part dels desordres psiquiàtrics, els experts asseguren que encara hi ha grans buits, especialment pel que fa a la seva accessibilitat.

De fet, l'organització ha elaborat un estudi en catorze països en desenvolupament que posa de manifest que entre el 76% i el 85% de les persones detectades amb alguna malaltia mental no havien rebut cap tractament durant l'últim any.

Anar al contingut