Madrid

El Congrés aprova la llei reguladora de la subcontractació en la construcció

El Congrés dels Diputats ha aprovat la llei reguladora de la subcontractació en la construcció. La normativa, que ha estat àmpliament consensuada pels sindicats i la patronal, vol posar fre a l'abús en la subcontractació en cadena que es fa en tot tipus d'obres. El secretari general de la Federació del Metall i la Construcció de la UGT, Manuel Fernández Lito, ha celebrat aquesta llei. D'altra banda, el sindicalista ha anunciat que UGT estudia presentar una proposta davant del Ministeri de Treball perquè els treballadors que fan feines de risc en el sector de la construcció puguin jubilar-se als 60 anys.

Actualitzat

Cinc treballadors morts en una obra al Poblenou. Quatre d'ells treballaven per a una empresa subcontractada. A més, d'aquests, tres més ho feien per a una empresa que teòricament només es podia dedicar a vendre aliments, però que estava fent feines a l'obra.

La nova llei vol acabar amb situacions com aquesta i tenir més control sobre les subcontractacions en la construcció. A la pràctica, això vol dir posar límits i condicions a la cessió de feines d'una empresa a l'altra. Una pràctica habitual en el sector i que de vegades encobreix una precarització de la feina i augmenta el risc d'accidents laborals.

A partir d'ara, totes les empreses que vulguin subcontractar feines a una altra hauran d'estar inscrites en un registre. També ho hauran de fer les que vulguin ser subcontractades, que, a més, estaran obligades a tenir treballadors formats en riscos laborals i, en tres anys, hauran d'haver fet fixa com a mínim el 30% de la plantilla.

La llei, majoritàriament consensuada entre sindicats i patronals, limita a una única subcontractació feines manuals com ara aixecar envans o netejar runa. Si són feines més especialitzades, com ara una instal·lació elèctrica, les obres es podran subcontractar un màxim de tres vegades. En tots els casos, però, l'empresa concessionària haurà de fer-se responsable de les seves subcontractes.

Aquesta nova llei afectarà 480.000 empreses dedicades a la construcció, que donen feina a uns 2 milions de treballadors.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut