Catalunya

Les últimes pluges no han millorat el volum d'aigua dels pantans ni alleugerit la difícil situació del camp català

Les precipitacions d'aquests últims dies a Catalunya no s'han traduït en un augment considerable del volum d'aigua als rius i pantans, que continuen a uns nivells força baixos. Això passa perquè el terreny estava tan sec que l'aigua caiguda s'ha filtrat per la superfície o s'ha evaporat. En canvi, en cas de noves precipitacions, sí que augmentarien les reserves d'aigua, perquè ara la humitat és alta. Les pluges tampoc han pal·liat la llarga temporada de sequera que pateix el camp català. Alguns cultius, com les oliveres, veuran considerablement reduïda la seva producció i la sequera ha encarit el farratge per al bestiar, que no troba pastures.

Actualitzat
El pantà amb el nivell d'aigua més baix de la conca de l'Ebre és el de Canelles. Està a menys del 10 per cent de la seva capacitat. Durant dues setmanes l'han anat buidant perquè els pagesos puguin regar amb garanties. A més, gairebé han desaparegut les activitats nauticoturístiques del pantà. En general, el nivell de l'aigua emmagatzemada als pantans de la conca de l'Ebre és més baix que l'any passat. Estan al voltant del 48 per cent de la capacitat. Fa un any hi havia més aigua, més del 50 per cent.

La situació és diferent als pantans de les conques internes, els que subministren l'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona i a l'est de Catalunya. Aquests estan més plens que l'any passat. Hi ha un volum de reserves superior al 60 per cent. En canvi, fa un any i en plena situació de sequera, els nivells eren del voltant del 30 per cent. Una imatge il·lustrativa d'aquestes xifres: l'aigua només permet veure la punta del campanar de Sau.
Anar al contingut