Barcelona

Els Mossos desallotgen sense incidents els CAPs del Vallès Occidental ocupats per ciutadans

Els Mossos d'Esquadra han desallotjat aquesta matinada quatre centres d'atenció primària de Sabadell, Castellar del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda i Badia del Vallès. Els veïns que els ocupaven han sortit sense incidents però mantenen les protestes en contra de les retallades a la sanitat, i en concret, en contra del tancament dels horaris d'urgència de nit. El Departament de Salut n'ha ordenat el desallotjament perquè, assegura, s'havien ocasionat molèsties als pacients i als professionals, i diu que les condicions de seguretat i salubritat dels centres s'havia degradat.

Actualitzat
Ha estat a petició del Departament de Salut que la policia catalana ha actuat contra unes protestes per les retallades sanitàries que feia setmanes que duraven. Fonts dels Mossos han explicat que les persones que ocupaven els centres d'atenció primària han col·laborat en tot moment i han marxat voluntàriament, motiu pel qual el desallotjament s'ha fet sense incidents.

Al CAP de Ca n'Oriac, a Sabadell, una trentena de veïns continuen acampats a l'exterior de l'edifici. Els Mossos han desallotjat la quinzena de persones que hi havia a la nit.

Salut parla de salubritat i seguretat

El Departament de Salut, per la seva part, ha emès un comunicat en què explica els motius que l'han portat demanar el desallotjament. La conselleria ha al·legat que durant les setmanes que han durat les protestes, "les condicions de seguretat i salubritat dels centres afectats s'han degradat progressivament".

Salut afegeix que "respecta escrupolosament el dret dels ciutadans a opinar i a manifestar-se pacíficament", però rebutja que les accions de protesta suposin un ús inadequat d'equipament sanitaris públics.

Els veïns consideren que se'ls ha reprimit

D'altra banda, els veïns que protagonitzaven les protestes han fet públic un escrit en què lamenten que "es reprimeix una protesta pacífica en defensa del dret a la sanitat", un dret, afegeix el text, "reconegut a la mateixa Constitució".

Sense servei nocturn


El motiu de la protesta ciutadana ha estat el canvi d'horari que el Departament de Salut ha decidit per als quatre centres del Vallès Occidental, el de Badia del Vallès, el de Ca n'Oriac de Sabadell, el de Santa Perpètua de Mogoda i el de Castellar del Vallès. Els CAPs estan operatius de vuit del matí a vuit del vespre, i fins a la mitjanit per a les urgències, inclosos els caps de setmana. En canvi, la franja nocturna, en la qual, segons Salut, s'atenia d'un a quatre pacients, s'ha deixat de cobrir.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut