Barcelona

Ruiz assegura que cap usuari ha quedat desatès i que, en cas necessari, es reforçaran tots els serveis

Poques hores després que el Departament de Salut ha anunciat que tancarà d'aquí a l'octubre les urgències nocturnes d'una desena de CAPs més, que s'afegiran als 46 que ja ho han fet, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha assegurat que cap usuari ha quedat desatès. En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", el conseller ha volgut tranquil·litzar, especialment, el "potencial malalt" afirmant: "Tothom pot estar tranquil, els malalts estan ben atesos." En qualsevol cas, ha assegurat que les urgències estan garantides. En aquest sentit, ha dit que, en cas de situació especial, com una possible epidèmia de grip, es reforçaran tots els serveis i, si les circumstàncies ho requereixen, es podrien reobrir centres. Ruiz ha donat a conèixer també que les urgències hospitalàries durant els mesos de juliol i agost s'han reduït un 2,5%.

Actualitzat
"Tothom pot estar tranquil, els malalts estan ben atesos", ha assegurat Boi Ruiz a Catalunya Ràdio, on d'aquesta manera ha reiterat que cap usuari ha quedat desatès, malgrat la posada en marxa del pla de reajustament d'alguns serveis prevista en el pla de reordenació sanitària. Prova d'això, ha dit, són les urgències hospitalàries, que s'han reduït un 2,5% els mesos de juliol i agost. En la mateixa línia, el conseller ha reiterat que els CAPs funcionen en un 90% amb normalitat i que les urgències estan garantides.

Davant les crítiques per les retallades, s'ha defensat amb l'argument que els centres tancats atenien entre 1 i 4 pacients cada nit i que aquests tipus d'urgències requereixen certa immediatesa però que no posen en risc la vida del malalt. Per pal·liar-ho, a més, ha explicat que han posat la visita domiciliària com a alternativa, i l'ambulància en cas que el malalt no pugui desplaçar-se o el metge consideri que la seva afecció s'ha de tractar en un hospital.

Això no obstant, en cas de situació especial, com una possible epidèmia de grip, el conseller ha assegurat que es reforçaran tots els serveis i "engegarem tota la maquinària". Fins i tot, si les circumstàncies ho requereixen, es podrien reobrir centres.

Ruiz reclama un pacte sobre el sistema sanitari

Boi Ruiz ha manifestat que defensen el pacte sanitari i ha reclamat que PP i PSOE arribin a un acord sobre finançament sanitari amb independència del pacte fiscal de cara al futur. "Racionalitzem les coses i mantenim respecte al malalt la mateixa prestació de serveis", ha dit Ruiz.

Sigui com sigui, el conseller ha assegurat que el sistema sanitari català compleix el que diu l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que en el seu últim informe conclou que els sistemes sanitaris i universals no són 100% sostenibles ni hi ha 100% d'atenció immediata, i que en el sistema cada cop més hi ha malalts crònics. Per això, l'OMS diu que cada vegada es necessiten més recursos i això està en mans del govern. A més, recomanen que no s'obtinguin a través d'impostos, sinó a través de recursos addicionals.

El conseller, que ha recordat que s'ha reduït la despesa en un 9%, ha reconegut que encara queda alguna reordenació, però que és d'ordre intern i no té un efecte real sobre les persones.

Unes paraules que arriben després que el director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Pedrosa, ha explicat que les pròximes setmanes tancaran de nit entre 7 i 8 centres d'urgències nocturnes, que s'afegiran als 25 que ho van fer al juliol i als 21 que ho han fet des d'aquest 1 de setembre. Entre els que tancaran pròximament hi ha el CAP de Cardona, que ho farà el 19 de setembre. Al 3cat24.cat en fem recompte al mapa de la tisorada.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut