Nova York

L'ONU descarta enviar Cascos Blaus a Líbia per afrontar el procés de transició

El conflicte a Líbia, segons les Nacions Unides, ja està arribant al final. El mateix Consell de Seguretat ha descartat desplegar Cascos Blaus en aquest país per contribuir al procés de transició. El procés libi es debat, aquests dies, entre l'ultimàtum llançat per les noves autoritats del país a les tropes gaddafistes perquè es rendeixin abans de tres dies i la futura reconstrucció de Líbia. I tot plegat, amb la incògnita, encara, d'on s'amaga el dictador: Moammar al-Gaddafi.

Actualitzat
L'ONU ja prepara el seu paper en la nova Líbia amb la intenció de fer un desplegament amb una missió que ajudi les noves autoritats del país a portar a terme una transició al màxim de plàcida. De moment, però, "la missió no tindrà Cascos Blaus". Les Nacions Unides consideren que els rebels han deixat clar que no volen un desplegament militar de forces estrangers, i és per això que la missió que es prepara serà "de caràcter polític".

L'objectiu és que la missió sigui operativa al més aviat possible "sota un sòlid mandat del Consell de Seguretat". El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, considera que l'organització ha de jugar un paper "primordial" en el restabliment de "la seguretat i l'ordre públic a Líbia", tenint en compte "les necessitats i els desitjos del poble".

I és que les Nacions Unides, que no pensen entrar al país fins que el conflicte bèl·lic hagi conclòs, veuen aquest moment a prop. Sobretot després que les noves autoritats líbies han donat un ultimàtum als gaddafistes que encaren lliuten en diferents punts del país perquè abandonin les armes i es rendeixen abans de dissabte.

La diplomàcia també avança i l'ONU ha autoritzat la descongelació de 1.000 milions de dòlars libis. El ministre d'Energia rebel augura una imminent posada en marxa de la producció de petroli amb la corresponent satisfacció, sobretot d'empreses franceses i italianes.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut