Assemblea d'indignats del passat 23 d'agost a la Puerta del Sol (Foto: EFE)
El ministre de l'Interior nega qualsevol tipus de condescendència amb els indignats. (Foto: EFE)
Madrid

La policia rep ordres de mantenir-se "a distància" dels indignats per evitar incidents

Cada acte de protesta és un món i l'actitud de la policia davant d'aquestes també. Així es desprèn de tres documents interns de la brigada provincial de seguretat ciutadana de la Prefectura Superior de Policia de Madrid a què ha tingut accés Europa Press. Es tracta d'instruccions sobre què fer davant de tres actes, dos d'aquests convocats pel moviment 15-M, tots sense autorització. En els actes dels indignats les indicacions parlaven de "mantenir-se a distància" i de "no fer filtres" per evitar incidents. En canvi, en l'altre, una concentració a favor dels rebels libis, es demanava als agents que identifiquessin els manifestants.

Actualitzat
El moviment dels indignats es va reunir el passat 23 d'agost a la Puerta del Sol de Madrid per celebrar una assemblea i condemnar les càrregues policials contra manifestants laics durant la visita del papa Benet XVI a Madrid amb motiu de la Jornada Mundial de la Joventut.

La Policia Nacional tenia ordres explícites de situar un equip a distància per evitar incidents. Se'ls deixava fer, doncs, malgrat que la concentració no havia estat comunicada a la delegació del govern.

El document amb aquestes indicacions havia sortit el dia abans de la brigada provincial de seguretat ciutadana de la Prefectura Superior de Policia de Madrid juntament amb un altre document que contenia instruccions, en aquest cas, de com havia d'actuar la policia en la concentració prevista per l'endemà davant l'ambaixada líbia a Madrid. El contingut d'un i altre, però, no tenia res a veure.

En aquesta ocasió, la policia havia d'informar els manifestants que la concentració no havia estat comunicada ni autoritzada i "si persisteixen en la seva actitud, identificar els més significats".

El tercer document d'instruccions policials a què ha tingut accés l'agència de notícies Europa Press és anterior, del 5 d'agost, i fa referència a una marxa no comunicada del moviment 15-M. La manifestació havia de recórrer el centre de Madrid fins a la Puerta del Sol. Les indicacions per als policies que controlaven l'accés a Sol era de deixar passar els manifestants, sense filtres.

Acusats de condescendents


En els últims dies el govern ha estat blanc de diverses acusacions de condescendència amb el moviment dels indignats, acusacions que els documents fets públics per Europa Press ratificarien.

Aquest divendres, en declaracions a la Cadena SER, el ministre de l'Interior, Antonio Camacho, va negar aquesta suposada condescendència i assegura que l'únic que es va fer és "permetre que uns ciutadans que volien manifestar les seves queixes, poguessin fer-ho sense que això afectés la vida ciutadana". Assegura, a més, que no hi ha hagut cap tipus de reflexió política per adoptar les decisions que ha pres.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut